5718 sayılı MÖHUK uyarınca boşanma statüsünün tespiti ve geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin taraf olduğu boşanma davalarının incelenmesi
Determination of divorce status pursuant to law no. 5718 (PIPL) and examination of divorce cases involving Syrians with temporary protection status
  1. Tez No: 968592
  2. Yazar: LÜTFİ MERT ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİÇEK ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma, Milletlerarası Özel Hukuk, Aile Hukuku, Boşanma, Yabancılık Unsuru, Temporary Protection, Private International Law, Family Law, Divorce, Element of foreignness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Artan uluslararası göç hareketleri, farklı uyruklardan bireylerin evliliklerinin ve aile hukuku uyuşmazlıklarının sayısında önemli artışlara yol açmıştır. Türkiye, özellikle 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında milyonlarca Suriyeliyi geçici koruma statüsü altında kabul etmiş; bu durum, ülkemizde aile hukuku alanında yeni ve karmaşık sorunları gündeme getirmiştir. Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin aile yapıları ve evlilikleri, hukukî statüleri ve Türkiye'de uzun süreli kalışları dikkate alındığında, boşanma, nafaka, velayet, tazminat ve benzeri konuların çözümünde özgün sorunlar ortaya çıkmaktadır. Tezimizde, yabancılık unsuru taşıyan aile hukuku uyuşmazlıkları kapsamında özellikle geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin boşanma süreçlerinde uygulanacak hukukun tespiti, nafaka yükümlülükleri, velayet meseleleri ve tazminat talepleri ele alınmaktadır. Ayrıca, yabancıların Türk yargı sisteminde dava açmaları, teminat yatırma zorunlulukları ve adli yardım imkânları gibi önemli meseleler de incelenmektedir. Çalışmada, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun başta olmak üzere ilgili mevzuat, milletlerarası sözleşmeler ve doktrin görüşleri ışığında, geçici koruma statüsündeki kişilerin karşılaştığı hukukî sorunlar kapsamlı biçimde değerlendirilmektedir. Ayrıca, teorik çerçeve ile mahkeme kararları arasındaki uyumsuzluklar ve çözüm önerileri üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda, tez, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin aile hukuku alanındaki haklarının korunması ve Türkiye'deki yargı sisteminde adil ve etkin bir şekilde hak arama süreçlerine erişimlerinin sağlanması yanında; mahkemelerce farklı kararlar verilmesi nedeniyle bozulan iç karar ahenginin düzeltilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing international migration movements have led to a significant increase in the number of marriages and family law disputes between individuals of different nationalities. Turkey has accepted millions of Syrians under temporary protection status, especially after the Syrian civil war that started in 2011, and this situation has brought new and complex problems in the field of family law to the agenda. Considering the family structures and marriages of Syrians under temporary protection, their legal status and their long-term stay in Turkey, unique problems arise in the resolution of divorce, alimony, custody, compensation and similar issues. In this thesis, within the scope of family law disputes with a foreign element, the determination of the applicable law in the divorce process of Syrians under temporary protection status, alimony obligations, custody issues, and compensation claims is discussed. In addition, important procedural issues such as the filing of lawsuits by foreigners in the Turkish judicial system, the obligation to deposit collateral, and legal aid opportunities are examined. In this study, the legal problems faced by persons under temporary protection are evaluated in the light of the relevant legislation, international conventions, and doctrinal opinions, particularly Law No. 5718 on Private International Law and Procedural Law. In addition, the inconsistencies between the theoretical framework and the court decisions and solution suggestions are emphasized. In this context, the thesis aims to contribute to the protection of the rights of Syrians under temporary protection in the field of family law and to ensure their access to a fair and effective process of seeking their rights in the judicial system in Turkey; as well as to contribute to the correction of the internal decision harmony that has been disrupted due to the different decisions of the courts.