Neonatal buzağılarda persiste Bovine viral diarrhea virus enfeksiyonunun araştırılması
Investigation of persistent infection with Bovine viral diarrhea virus in neonatal calves
- Tez No: 968596
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağı, Neonatal, Persiste enfeksiyon, Sığır viral diyare virüs, Bovine Viral Diarrhea Virus, Calf, Neonatal, Persistent infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
NEONATAL BUZAĞILARDA PERSİSTE BOVİNE VİRAL DİARRHEA VİRUS ENFEKSİYONUNUN ARAŞTIRILMASI Ramazan SARIKAYA Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Prof. Mehmet ÇİTİL ÖZET Bovine viral diarrhea virus (BVDV) enfeksiyonları, sığırlarda dünya genelinde yaygın olarak rastlanan, ekonomik kayıplara yol açabilen önemli bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalık sadece akut enfeksiyonlarla sınırlı kalmayıp, persiste enfeksiyon (PE) ve mukoza hastalığı gibi ciddi klinik tabloların ortaya çıkmasına da yol açmaktadır. Bu çalışmada, 2024-2025 yılları arasında Kayseri ilinin altı farklı ilçesinde yer alan geleneksel tipteki süt sığırcılığı işletmelerindeki neonatal buzağılarda persiste BVDV enfeksiyonunun araştırılması amaçlandı. Bu amaçla çalışmaya dâhil edilen 186 neonatal buzağıdan kulak kıkırdak dokusu örnekleri örnekleri toplandı. Elde edilen kulak kıkırdak doku örneklerinde BVDV antijeni yanal akış immunokromatografik tanı kitleri kullanılarak çiftlik ortamında hızlı bir şekilde analiz edildi. Çalışmaya dahil edilen 186 buzağının 100'ü (%53.7) 2024 ve 86'sı (%46.3) 2025 yılında doğan buzağılardı. Çalışmaya dahil edilen buzağıların 86'sı (%46.2) Kocasinan, 47'si (%25.3) Melikgazi, 23'ü (%12.4) İncesu, 18'i (%9.7) Pınarbaşı, 10'u (%5.3) Talas ve 2'si (%1.1) Hacılar ilçelerindeki çiftliklerden olduğu tespit edildi. Toplanan 186 kulak kıkırdak dokusu örneğinin yalnızca bir tanesi BVDV antijeni açısından pozitif (%0.54) iken, 185'i (%99.46) negatif bulundu. Persiste BVD enfeksiyonu görülme sıklığı %0.54 olarak hesaplandı. Bu bulgu, araştırmanın yürütüldüğü çiftliklerde BVDV persiste enfekte (PE) buzağı oranının oldukça düşük olduğunu ve sürülerde enfeksiyonun sınırlı düzeyde dolaştığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, BVDV kontrol programlarının etkin bir şekilde uygulandığını veya işletmelerde uygun biyogüvenlik ve sürü yönetimi önlemlerinin alındığını düşündürmektedir. Bölgesel farklılıkları ve uzun dönemli etkileri daha iyi değerlendirebilmek için geniş ölçekli ve uzun süreli epidemiyolojik çalışmaların yapılması önerilmektedir. Ayrıca, biyogüvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi ve aşılama programlarının düzenli uygulanması, BVDV'nin yayılmasının önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PERSİSTENT INFECTION WITH BOVINE VIRAL DIARRHEA VIRUS IN NEONATAL CALVES Ramazan SARIKAYA Erciyes University Health Sciences Institute Department of Veterinary Internal Medicine Master's Thesis, August 2025 Advisor: Prof. Mehmet ÇİTİL ABSTRACT Bovine viral diarrhea virus (BVDV) infections are an important infectious disease in cattle that occur worldwide and can lead to significant economic losses. The disease is not limited to acute infections but can also result in severe clinical conditions such as persistent infection (PI) and mucosal disease. The aim of this study was to investigate the prevalence of persistent BVDV infection in neonatal calves from traditional dairy cattle farms in six districts of Kayseri province during 2024-2025. For this purpose, ear cartilage tissue samples were collected from a total of 186 neonatal calves included in the study. The collected ear cartilage samples were rapidly analyzed for BVDV antigen using lateral flow immunochromatographic diagnostic kits directly on the farm. Of the 186 calves included in the study, 100 (53.7%) were born in 2024 and 86 (46.3%) in 2025. Regarding district distribution, 86 calves (46.2%) were from Kocasinan, 47 (25.3%) from Melikgazi, 23 (12.4%) from İncesu, 18 (9.7%) from Pınarbaşı, 10 (5.3%) from Talas, and 2 (1.1%) from Hacılar. Of the 186 ear cartilage samples collected, only one was positive for BVDV antigen (0.54%), while 185 samples (99.46%) were negative. Consequently, the prevalence of persistent BVDV infection was calculated as 0.54%. This finding indicates that the rate of persistently infected (PI) calves in the farms included in the study is very low and that infection is circulating at a limited level within the herds. The results suggest that BVDV control programs are effectively implemented, or that appropriate biosecurity and herd management measures are in place in these farms. For the future, large-scale and long-term epidemiological studies are recommended to better assess regional variations and long-term effects. Additionally, strengthening biosecurity measures and regularly implementing vaccination programs would contribute to preventing the spread of BVDV.