Non-Darcy flow behaviour in partially penetrating gas wells
Kısmi tamamlanmış gaz kuyularında Darcy tipi olmayan akış davranışı
- Tez No: 9686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COŞAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Darcy tipi olmayan akış, eylemsizlik - türbülans akış faktörü, hız katsayısı, kısmi tamamlama, zar faktörü 617.01.02 - vi, non-Darcy flow, inertial - turbulent flow factor, velocity coefficient, partial penetration, skin factor. 617.01.02 iv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET KISKI TABAKLAMIŞ GAZ KUYÜLAHIHDA DARCY TİPİ OLMAYAB AKIŞ DAVKASIŞI ERAKSLAIf, Suna Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Coşan Ayan Haziran 1990, 99 sahife Bu çalışmada, doğal gazın gözenekli ortamda akışında, kısmi tamamlama, zar faktörü ve Darcy tipi olmayan akışın birleşik ve ayrı etkileri incelendi. Bu kavramların bütünüyle anlaşılması, gaz kuyularının performans tahminleri için çok önemlidir. Bu etkilerin çalışılabilmesi için, Darcy tipi olmayan akışı da içeren iki boyutlu, tek fazlı bir sayısal model kullanıldı. Dairesel geometri kullanılarak tek ve çift boyutta tek debili akış testleri modellendi. Eylemsizlik-türbülans akış faktörleri ve hız katsayıları, bütün durumlar için, modellenen testlerden ve çözümlemeli denklemlerden hesaplandı. Hesaplarda kullanılan çözümlemeli denklemler, bu araştırma sırasında geliştirildi. Eylemsizlik-türbülans akış faktörü ve hız katsayısı değerleri yayınlanmış yöntemlerden de ayrıca hesaplandı. Değişik yöntemlerden elde edilen değerler, değişen akışkan özelliklerinin etkilerini de hesaba katarak birbiri ile kıyaslandı. - v -çalışma, kısmi tamamlamanın bulunduğu durumlarda eylemsizl ik- türbülans akış faktörünün çok dana yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, kısmi tamamlama ve kirlenme bulunan durumlarda, yeni denklemlerin, eylemsizlik- türbülans akış faktörünü başarı ile tahmin edebildiği bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ION-DARCY FLOW BEHAVIOUR 15 PARTIALLY PESETRATIHG GAS VELLS ERARSLAN, Suna H, S. in Petroleum Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Coşan Ayan June 1990, 99 pages In this work, the combined and separate effects of partial penetration, skin factor and non-Darcy flow on the flow of natural gases through porous medium were studied. A thorough understanding of these phenomena is very important to predict the performance of gas wells. In order to study these concepts, a two dimensional, single phase numerical model, which also incorporates non-Darcy flow effects was used. Single-rate flow tests were simulated in one and two dimensions using a radial geometry. The inertial-turbulent (IT) flow factors and velocity coefficients were then calculated from the simulated tests and analytical equations for all runs. The analytical equations used in the calculations were developed throughout this research. The IT-flow factor and velocity coefficient values were also obtained using published methods. The values obtained from different methods were compared with each other, also considering the effects of changing fluid properties. iii -The study indicated much higher IT-f low factors in presence of partial penetration. It was also found that the new equations were able to predict the IT-flow factor quite successfully in presence of partial penetration and we 11 bore damage.