An Integrated approach for water quality management and wastewater treatment for Ankara river
  1. Tez No: 9687
  2. Yazar: CELALETTİN MURAT DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK SOYUPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, Akarsu su kalitesi, Su kalitesi model lemesi, Arıtma tesisi dizaynı, İkincil Arıtma Sistemleri, üçüncül arıtma sistemleri
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET ANKARA ÇAYININ SU KALİTESİ İDARESİ VE ATIKSU ARITIMI İÇİN, BÜTÜNLEŞİK BİR YAKLAŞIM DAG, Celalettin Murat Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Selçuk Soyupak June 1990, 142 Sahife Bu çalışma, Ankara şehri atıksularının arıtılması neticesinde deşarj noktasından itibaren akarsu su kalitesinde meydana gelebilecek muhtemel değişiklikleri tahmin etmek, bununla birlikte arıtma maliyetlerini, Sarıyar Baraj gölündeki yüksek-ötrof ikasyon problemi ve Ankara Çayı ile Sakarya nehri boyunca su kullanımlarını dikkate alarak, gerekli arıtma teknolojisini önermek amacına yöneliktir. Akarsu sisteminde beklenen su kalitesinin tahmini için bir Su Kalitesi Bilgisayar Benzeşim Yaklaşımı (QUAL2E) uyarlanmış ve kullanılmıştır. Ayrıca değişik arıtma tesisi projeleri ve maliyet hesapları bir bilgisayar paket programı kullanılarak (CAPDET-PC) yapılmıştır.Ankara şehrinin atıksularının arıtılması için ikincil arıtma metodlarının kullanımının akarsu sistemindeki su kalitesini önemli ölçüde yükseltmeyeceği ve Sarıyar Baraj gölündeki yüksek ötrofik şartların devam edeceği gösterilmiştir. Diğer taraftan, üçüncül arıtma yöntemlerinin kullanımının Ankara Çayındaki su kalitesini sulama ve balıkçılık da dahil bir çok amaç için kabul edilebilir seviyelere getireceği tahmin edilmiştir. Ancak, Sarıyar Baraj gölündeki orta derece ötrofik şartlar devam edecektir. Ayrıca üçüncül arıtma yöntemlerinin, ikincil arıtma yöntemlerine nazaran toplam proje maliyeti bazında, 2 kat daha fazla harcama, diğer taraftan senelik bakım ve isletme masrafları bazında 4 ile 20 kat daha fazla harcama gerektireceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTEGRATED APPOACH FOR WATER QUALITY MANAGEMENT AND WASTEWATER TREATMENT FOR ANKARA RIVER DAG, Delalettin Murat M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Selçuk Soyupak June 1990, 143 pages The present study is intented to estimate the possible effects of treatment of Ankara City wastewater to the downstream River system and to propose the necessary treatment technology by taking into account treatment costs, hyper - eutrophication problem of Sariyar Reservoir, and considering water uses along Ankara and Sakarya Rivers. In order to estimate the expected water quality in the river system, a water quality computer simulation approach (QUAL2E) was adopted and used. Also, different treatment plant designs and cost evaluations were carried out by the use of a computer programme (CAPDET-PC). The results showed that the use of secondary treatment methods for the sewage treatment of Ankara will not improve the water quality in the river system significantly and the hyper - eutrophic conditions in iiiSarıyar Reservoir will continue. Whereas the use of tertiary treatment methods in addition to conventional treatment units indicated improvements in the water quality to acceptable levels for many purposes including irrigation and fishing. However, medium degree eutrophic conditions will continue in Sarıyar Reservoir. It was also estimated that tertiary treatment systems will result in two times higher total project cost and four to twenty times higher yearly operating and maintenance costs than that of secondary treatment systems. Key words : Wastewater, River water quality, Water quality modelling, Treatment plan design, Secondary treatment systems, Tertiary treatment systems. Science Code: 615.02.01 IV