Çevre hakkı ekseninde 6831 sayılı Orman Kanunu'ndaki yaptırımların etkinliği ve uygulama sorunları
The effectiveness and implementation issues of sanctions in Law No. 6831 on Forests within the framework of environmental rights
- Tez No: 968631
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çevre Hakkı, Çevrenin Korunması, Ormanlar, Ormanların Korunması, Environmental Right, Environmental Protection, Forests, Protection of Forests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çevre hakkı, bireylerin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını güvence altına alan temel insan haklarından biridir. Çevre hakkı yalnızca insanların refahını değil, aynı zamanda doğanın korunmasını ve gelecek toplumlara sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakılmasını da hedeflemektedir. Bu hak, çevrenin korunması şeklinde ulusal ve uluslararası hukuk sistemlerinin temel öncelikleri arasında yer almakta, bu kapsamda devletlere çeşitli sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye'de çevre hakkı, 1982 Anayasası'nda sağlıklı ve dengeli yaşam hakkı olarak tanımlanmış ve çevre koruma yükümlülüğü hem devlete hem de bireylere verilmiştir. Çevrenin korunmasına ilişkin yükümlülükler kapsamında; ormanların ekolojik dengeyi sağlaması, iklim değişikliğiyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi kritik işlevleriyle hayati bir rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda 6831 sayılı Orman Kanunu, ormanların korunması ve sürdürülebilir orman kullanımı için önemli bir hukuki düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, bu kanunun uygulanmasında çeşitli zorluklar yaşanmakta ve kanunda öngörülen yaptırımların etkinliği sorgulanmaktadır. Bu nedenle çevre hakkı ekseninde ormanların korunması için yeni bir kanuna ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada, çevre hakkı ve ormanların korunması arasındaki ilişki temel alınarak 6831 sayılı Orman Kanunu'ndaki suçlar ve yaptırımların değerlendirilmesi yapılmak suretiyle yaptırımların etkinliği ve uygulama sorunları anlatılacaktır. Ormanlara yönelik hukuka aykırı eylemlere karşı öngörülen yasal yaptırımların caydırıcılık düzeyi, bu düzenlemelerin uygulamadaki etkinliği ile karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm yolları çalışmada ayrıca ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The right to a healthy environment is a fundamental human right that guarantees individuals the ability to live in a safe and balanced ecosystem. This right not only aims to ensure human well-being but also seeks to protect nature and provide future generations with a sustainable living space. Environmental protection is a key priority in both national and international legal systems, placing various responsibilities on states. In Turkey, the right to a healthy and balanced environment is enshrined in the 1982 Constitution, assigning environmental protection duties to both the state and individuals. Forests play a vital role in fulfilling these obligations, contributing to ecological balance, combating climate change, and preserving biodiversity. In this context, Law No. 6831 on Forests stands as a significant legal framework for forest conservation and sustainable use. However, challenges persist in its implementation, and the effectiveness of its sanctions is often questioned. This raises the need for a new legal regulation focused on forest protection within the scope of environmental rights. This study will examine the relationship between the right to the environment and forest protection, and assess the offenses and sanctions under Law No. 6831, focusing on the effectiveness of these sanctions and the problems encountered in their implementation. In particular, the study will evaluate the deterrent effect of the legal sanctions prescribed against unlawful acts targeting forests, the practical challenges encountered in their enforcement and possible solutions to these issues.