Şuhut'ta dinî hayat üzerine bir inceleme
A study on religious life in Auhut
  1. Tez No: 968632
  2. Yazar: CİHAD ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA KUTLUAY ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Şuhut, Dini Hayat, Dindarlık, Geçiş Toplumu, Sociology of Religion, Şuhut, Religious Life, Religiosity, Transition Society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toplumların kültürel dokusunu şekillendiren en temel unsurlardan biri de dinî hayattır. Din, bireylerin düşünce dünyasını, davranış kalıplarını ve sosyal ilişkilerini etkileyerek toplumsal yapının inşasında belirleyici bir rol üstlenir. Sosyolojik bağlamda değerlendirildiğinde dinî hayat, yalnızca bireysel inançları değil, aynı zamanda kolektif ritüelleri, dini pratikleri, sembolleri ve değerleri kapsayan geniş bir alana işaret eder. Bu yönüyle din, toplumsal aidiyet duygusunun gelişmesine katkı sunarken, aynı zamanda kültürel sürekliliğin korunmasına da hizmet eder. Dini hayatın toplumsal düzeydeki tezahürleri, zaman ve mekânla birlikte farklılaşabilmekte; farklı dinamikler bu yapıyı doğrudan etkileyebilmektedir. Bu bağlamda belirli bir bölgedeki dinî hayatı anlamaya yönelik yerel çalışmalar, hem bölgenin sosyal yapısını çözümleme açısından hem de Türkiye'deki genel dindarlık eğilimlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirme açısından önemli katkılar sağlar. Özellikle kırsal toplumlarda dinin günlük yaşamdaki etkisini gözlemlemek, dindarlık formlarının iç içe geçişini anlamak açısından dikkat çekici veriler sunmaktadır. Bu çalışma, modern dünyanın değişen toplumsal yapısı içerisinde Şuhut ilçesindeki dini hayatı incelemek ve bölgenin geleneksel dindarlık dokusunu ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma hem teorik hem de pratik düzlemde ele alınmıştır. İlk olarak Şuhut'un sosyal yapısı, tarihsel arka planı ve dini yaşantıyı etkileyen temel dinamiklere değinilmiştir. Ardından teorik kısımda din-toplum ilişkisi, dindarlık kavramı ve sosyolojik yaklaşımlar tartışılmış; son olarak uygulamalı bölümde ise, saha araştırmasından elde edilen bulgular analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious life is one of the most fundamental elements that shape the cultural fabric of societies. Religion plays a decisive role in the construction of the social structure by influencing the world of thought, behaviour patterns and social relations of individuals. When evaluated in a sociological context, religious life refers to a wide area that includes not only individual beliefs but also collective rituals, religious practices, symbols and values. In this respect, religion not only contributes to the development of a sense of social belonging, but also serves to preserve cultural continuity. The manifestations of religious life at the social level may differ with time and space; different dynamics may directly affect this structure. In this context, local studies aimed at understanding the religious life in a particular region provide important contributions both in terms of analysing the social structure of the region and in terms of comparatively evaluating the general religiosity trends in Turkey. Especially in rural societies, observing the impact of religion in daily life provides remarkable data in terms of understanding the intertwining of forms of religiosity. This study was carried out in order to examine the religious life in Şuhut district within the changing social structure of the modern world and to reveal the traditional piety texture of the region. The study has been handled both theoretically and practically. Firstly, the social structure of Şuhut, its historical background and the basic dynamics affecting religious life are mentioned. Then, in the theoretical part, the relationship between religion and society, the concept of religiosity and sociological approaches were discussed; finally, in the practical part, the findings obtained from the field research were analysed and evaluated.