Bizans-Latin mücadelesi ve devlet, kilise, toplum üzerine etkisi (1204-1282)
The Byzantine-Latin struggle and its impact on the state, church and society (1204-1282)
- Tez No: 968639
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, Konstantinopolis Latin Krallığı, IV. Haçlı Seferi, Ortodoks Kilisesi, Katolik Kilisesi, Byzantium, Latin Empire of Constantinople, Fourth Crusade, Orthodox Church, Catholic Church
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
“Bizans-Latin Mücadelesi ve Devlet, Kilise, Toplum Üzerine Etkisi (1204-1282)”başlıklı bu tez, IV. Haçlı Seferi'nin 1204'te Bizans İmparatorluğu'nu Latin işgali altına sokmasının ardından yaşanan siyasi, dinî ve toplumsal değişimleri inceler. Çalışmanın temel amacı, bu mücadelenin Bizans'ın devlet yapısı, Ortodoks Kilisesi'nin konumu ve toplumun kültürel kimliğindeki köklü dönüşümleri analiz etmektir. Özellikle, 1204 istilasının ardından İznik Devleti aracılığıyla Bizans'ın yeniden diriliş çabası ve bu süreçte eski Roma kimliğinden Grek ve Helen kökenlere dönüşü tezin odak noktasıdır. Çalışma, Latin işgali sonrası Bizans toplumunun yeniden yapılanma sürecine, devlet-kilise ilişkilerindeki dönüşüme ve bunların toplum yapısına etkilerine odaklanır. Bulgular, IV. Haçlı Seferi'nin Bizans'ı sadece toprak ve ekonomik kayıplarla değil, aynı zamanda Ortodoks-Katolik ayrışmasını pekiştirerek ciddi bir kimlik ve meşruiyet kriziyle karşı karşıya bıraktığını göstermektedir. Bu dönem, Bizans için bir yıkım olmanın ötesinde, yeni bir kimlik arayışı ve yeniden yapılanma sürecini tetiklemiştir. Çalışma, Bizans ve Latin kronikleri, Papalık mektupları, İslam ve diğer Hristiyan kaynakları gibi birincil ve ikincil kaynak yelpazesi kullanılarak karşılaştırmalı bir metodla, tarihsel eleştiri ve sosyokültürel yaklaşımlarla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 1204-1282 dönemi, Bizans ve Latin dünyası arasındaki mücadelenin hem siyasi hem de kültürel düzeyde uzun vadeli etkiler yaratarak Doğu-Batı ilişkileri üzerinde kalıcı izler bıraktığını ve Bizans'ın gelecekteki seyrini belirlediğini ortaya koymaktadır. Tez, bu karmaşık etkileşimleri aydınlatarak Bizans tarih yazıcılığına yeni bir katkı sağlamayı ve Bizans'ın bu kritik dönemdeki evrimini bütünsel bir perspektifle sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“The Byzantine-Latin Struggle and Its Impact on State, Church, and Society (1204-1282),”examines the political, religious, and social changes that occurred after the Fourth Crusade placed the Byzantine Empire under Latin occupation in 1204. The primary aim of this study is to analyze the profound transformations in Byzantium's state structure, the position of the Orthodox Church, and the cultural identity of its society as a result of this struggle. In particular, the focus of the thesis is on Byzantium's efforts to revive itself through the Empire of Nicaea following the 1204 invasion, and the shift during this process from the old Roman identity towards Greek and Hellenic roots. The study concentrates on the post-Latin occupation restructuring of Byzantine society, the transformation of state-church relations, and their effects on the social structure. The findings demonstrate that the Fourth Crusade not only subjected Byzantium to territorial and economic losses but also created a serious crisis of identity and legitimacy by solidifying the Orthodox-Catholic schism. This period, far from being merely a time of destruction for Byzantium, triggered a process of seeking a new identity and undergoing reconstruction. The study uses a comparative method, analyzing a range of primary and secondary sources, such as Byzantine and Latin chronicles, Papal letters, and Islamic and other Christian sources, with historical criticism and socio-cultural approaches. In conclusion, the period from 1204 to 1282 reveals that the struggle between the Byzantine and Latin worlds created long-term effects on both political and cultural levels, leaving permanent marks on East-West relations and determining Byzantium's future course. The thesis aims to provide a new contribution to Byzantine historiography by illuminating these complex interactions and offering a holistic perspective on Byzantium's evolution during this critical period.