Alev Alatlı'nın eserlerine monografik bir yaklaşım
A monographic approach to Alev Alatli's works
  1. Tez No: 968644
  2. Yazar: MERVE LEBLEBİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alev Alatlı, metin tahlili, roman, şiir, makale, Alev Alatlı, text analysis, novel, poetry, article
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Çağdaş Türk edebiyatının ve düşünce hayatının önde gelen isimlerinden Alev Alatlı, romanlarıyla 1980 sonrasının en güçlü sanatçılarındandır. Bu eserlerde hem modern hem de postmodern romanın eğilimleri gözlemlenir. Oktay Yivli, Hasan İlkay Al, Tuğba Çelik gibi araştırmacıların akademik çalışmalarında Alatlı'nın romancılığı bu yönleriyle incelenmiştir. Yazarın şiirleri, denemeleri, makaleleri, gazete yazıları, söyleşileri ve kültür eserleri ise akademik araştırmalara konu edilmemiştir. Bu tez çalışması onun bütün külliyatını çok yönlü bir bakış açısıyla incelemeyi; sanatçılığının ve aydın kişiliğinin kavranmasını amaçlamıştır. Sanat eserlerinin incelenmesinde edebî eser inceleme yöntemlerinden herhangi birine bağlı kalınmamış; seçmeci bir anlayış benimsenmiştir. Alev Alatlı'nın romanlarının içerik kurgulamalarının bireysel sorunların kaynağının toplumsal sorunlar olduğu kabulü üzerine konumlandırıldığı gözlemlenmiştir. Romanlarda genellikle geniş tutulan şahıslar kadrosunun 1940'lı yıllardan itibaren yaşanan toplumsal, kültürel ve siyasal değişmelerin temsilcileri olarak kurgulandıkları anlaşılmıştır. Bu romanlardaki olay örgüsü kurgulamaları güçlü bir yaratıcılık içeren şaşırtıcı gelişim düzenleri ile okuyucuyu esere bağlayıcı bir işlev görmektedir. Alev Alatlı'nın aydın bir kişi olarak Türkiye'nin ve dünyanın çağımızdaki problemlerine derin ve geniş bir bakış açısıyla yaklaşmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the leading names of contemporary Turkish literature and intellectual life, Alev Alatlı is one of the most powerful artists of the post-1980 period with her novels. Both modern and postmodern tendencies of the novel can be observed in these works. In the academic studies of researchers such as Oktay Yivli, Hasan İlkay Al, Tuğba Çelik, Alatlı's novel writing has been examined in these aspects. The author's poems, essays, articles, newspaper articles, interviews and cultural works have not been the subject of academic research. This thesis study aims to examine her entire oeuvre from a multi-faceted perspective; to comprehend her artistry and intellectual personality. No literary work analysis methods were adhered to in the examination of her works of art; a selective approach was adopted. It was observed that the content constructions of Alev Alatlı's novels were positioned on the assumption that the source of individual problems was social problems. It was understood that the generally large cast of characters in the novels were constructed as representatives of the social, cultural and political changes experienced since the 1940s. The plot structures in these novels have a function of binding the reader to the work with their surprising development patterns that contain strong creativity. Alev Alatlı, as an enlightened person, has approached the problems of Turkey and the world in our time with a deep and broad perspective.