Anizofropik iki fazlı ortamda arayüz dislokasyonları için elastik enerji dilatasyon, yerdeğiştirme, zor ve dislokasyonlararası etkileşmenin hesaplanması
Elastic energy, dilatation, displacements, stresses and interaction of two dislocations in ctnisotropic two-phase media
  1. Tez No: 96865
  2. Yazar: HASAN İNAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHE ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faz yüzeyi, arayüz dislokasyonları, elastik enerji, yerdeğiştirme, zor, Phase surface, interfecial dislocations, elastic energy, displacements, stresses
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ill ANİZOTROPIK IKI FAZLI ORTAMDA ARAYUZ DISLOKASYONLARI İÇİN ELASTİK ENERJİ, DİLATASYON, YERDEĞİŞTİRME, ZOR VE DİSLOKASYONLAR ARASI ETKİLEŞMENİN HESAPLANMASI ÖZET Bu çalışmada, anizotropik iki fazlı ortamda arayüz dislokasyonları için yerdeğiştirme, zor, dilatasyon, elastik enerji ve arayüzeye yakın iki dislokasyonun etkileşmesi ile ilgili ifadeler türetilerek, nümerik olarak hesaplamaları yapıldı. Bütün hesaplamalar için FORTRAN dilinde bilgisayar programı oluşturuldu. Yerdeğiştirme ifadesi, iki ortamın faz yüzeyi yakınında, zor ifadesinin ise arayüzeye dik doğrultudaki değerleri hesaplandı. Enerji hesabı için ise, dislokasyon çizgisi ile Burgers vektörünün farklı yönelimlerine karşılık gelen değerleri hesaplandı. Bütün bu hesaplamalar Cu/Cr arayüzeyinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ELASTIC ENERGY, DILATATION, DISPLACEMENTS, STRESSES AND INTERACTION OF TWO DISLOCATIONS CALCULATIONS FOR INTERFACIAL DISLOCATIONS IN ANISOTROPIC TWO-PHASE MEDIA ABSTRACT In this study, in a medium which is anisotropic and has two phases equation related to displacements, stresses, dilatations, elastic energy and the interactions of two dislocations close to interface for interface dislocations are obtained and numerical calculations a computer program is developed in FORTRAN. Displacement equation close to phase surface of two media and the values of stresses equation perpendicular to the direction of interface are calculated. Energy values for Burgers vectors which are in different direction according to dislocation line are calculated. All this calculations are made for Cu/Cr interface.