İnsan kaynakları planlamasının iş performansı üzerindeki etkisi (Mardin Artuklu Üniversitesi örneği)
The effect of human resources planning on job performance (Mardin Artuklu University example)
  1. Tez No: 968696
  2. Yazar: BEŞVAN İSO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Dawoud ALMOHAMMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Planlaması, İş Performansı, İş Analizi ve Tasarımı, Yetenek Yönetimi, Mardin Ertılığlu Üniversitesi, Türkiye, Human Resource Planning, Job Performance, Job Analysis and Design, Talent Management, Mardin Artuklu University, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları planlaması uygulamalarının Mardin Artuklu Üniversitesi çalışanlarının iş performansını artırmadaki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, iş gücü planlaması, iş analizi ve tasarımı, kariyer yolu planlaması, halefiyet planlaması ve yetenek yönetimi gibi uygulamaların, üniversite çalışanlarının verimliliğini artırabilecek stratejik araçlar olduğu varsayımına dayanmaktadır. Araştırma betimsel-analitik nicel bir yaklaşımı benimsemiş ve üniversitenin fakülte ve bölümlerinde görev yapan akademik ve idari personele dağıtılan, geçerliliği test edilmiş bir anketten elde edilen verilere dayanmıştır. Veriler, ölçeğin güvenilirliği ve yapı geçerliliği doğrulandıktan sonra Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, insan kaynakları planlaması boyutlarının iş performansı üzerindeki etkisinin yön ve şiddet açısından farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle, iş analizi ve tasarımı, kariyer geliştirme ve yetenek yönetimi gibi uygulamaların pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiş, bu da çalışanların yetkilendirilmesine, yetkinliklerinin geliştirilmesine ve kurumsal gelişime aktif katılımlarına odaklanan politikaların etkinliğini yansıtmaktadır. Buna karşılık, iş gücü planlamasının anlamlı bir etkisi bulunmamış, çalışanların bu süreci merkezi olarak yönetilen ve operasyonel şeffaflığı sınırlı bir uygulama olarak algıladıklarını düşündürmektedir. Öte yandan, halefiyet planlamasının negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilmiş, bu durumun söz konusu uygulamanın iş güvencesizliği kaynağı veya örtük kurumsal ayrımcılık olarak algılanmasından kaynaklanabileceği değerlendirilmiştir. Bu çalışma, bir Türk üniversitesi bağlamında insan kaynakları uygulamalarının uygulanma gerçekliğine ışık tutmakta ve bu uygulamaların daha kapsamlı ve katılımcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, gelecekteki analitik modellerde örgütsel güven veya iş tatmini gibi aracılık eden değişkenlerin dahil edilmesi önerilmekte, bu sayede İK planlaması uygulamaları ile performans arasındaki ilişkinin nedensel açıdan daha zengin bir biçimde anlaşılması sağlanabilecektir. Çalışmanın teorik katkısı, İK planlaması bileşenlerinin farklı etkilerini doğrulamasında; pratik katkısı ise karar vericilere daha etkili ve bütünleşik planlama uygulamalarına yönelmede rehberlik etmesinde yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the impact of human resource planning practices on enhancing job performance among employees at Mardin Artuklu University, based on the assumption that practices related to workforce planning, job analysis and design, career path planning, succession planning, and talent management represent strategic tools capable of improving university employees' productivity. The study adopts a descriptive-analytical quantitative approach and relies on a validated questionnaire distributed to a sample of academic and administrative staff across the university's colleges and departments. Data were analyzed using Structural Equation Modeling (PLS-SEM) after verifying the reliability and construct validity of the instrument. The findings revealed varying levels of strength and direction of the impact of human resource planning dimensions on job performance. Specifically, the study indicated a positive and significant effect of practices such as job analysis and design, career development, and talent management, reflecting the effectiveness of policies focusing on employee empowerment, competence enhancement, and active participation in institutional development. In contrast, workforce planning did not show a significant effect, suggesting that employees may perceive it as centrally managed with limited operational transparency. Meanwhile, succession planning demonstrated a negative and statistically significant effect, potentially indicating that it is perceived as a source of job insecurity or implicit organizational discrimination. This study contributes to shedding light on the reality of implementing HR practices within a Turkish university setting and calls for developing these practices to become more comprehensive and participatory. Furthermore, it suggests extending future analytical models to include mediating variables such as organizational trust or job satisfaction, enriching the causal understanding of the relationship between HR planning practices and performance. The theoretical contribution lies in confirming the diverse effects of HR planning components, while the practical contribution guides decision-makers toward more effective and integrated planning practices.