Perviz Abdullah Mirkatü's-sema metin
Perviz Abdullah Mirkatü's-sema text
- Tez No: 968708
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Kuşçu, Astronomi, Mirkatü's-Semâ, Nesir, Ali Kuşçu, Astronomy Mirkatü's-Semâ, Nesir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olan astronomi, Türk kültür ve bilim tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkler sosyal hayatlarında astrolojiyi önemsemişler, bu konu ile ilgili bilgilerini birbirleriyle paylaşmışlardır. Osmanlı Devleti de kurulduğu yıllardan itibaren çok yönlü gelişme göstermiş, geçmişten gelen köklü kültürel hayatlarını kurumsallaştırmıştır. Padişahlar bilim alanında edinecekleri bilginin karşılığının güç olduğunun bilincinde olduklarından eğitime önem vermişler, bilim adamlarını ve bilimsel çalışmaları önemsemişler ve bu alandaki çalışmaları desteklemişlerdir. Bu bilim adamları arasında Türk düşünce tarihinde önemli bir yer tutan Ali Kuşçu, cihan devleti halini alan İstanbul merkezli Osmanlı Devleti sınırları içerisinde bilimsel veri üretim ve aktarımını, Fatih Sultan Mehmet'in himayesinde düzenleyen bir isim olarak bilinir. Ali Kuşçu, yalnızca Osmanlı topraklarında değil Orta Asya, İran, Hindistan'da da kalıcı izler bırakmış bir bilim insanıdır. XV. yy'da yaşamış olan Ali Kuşçu'nun astronomi sahasında ikisi Farsça yedisi Arapça olmak üzere dokuz eseri vardır. Bunlardan bazıları ilmi açıdan bazıları da eğitim-öğretim açısından önemlidir. Ali Kuşçu'nun Risale Der İlm-i Hey'e isimli eseri, özet bir ders kitabıdır ve 1458'de Semerkant'ta kaleme alınmıştır. Bir mukaddime ve iki makaleden oluşan eser, didaktik bir üslupla kaleme alınmıştır. Bu çalışmada,Süleymaniye Kütüphanesi Ayasofya Koleksiyonu 270F numaralı yazma incelenmiştir. Müslihittin–i Lârî de Farsça bir şerh yazmıştır. Mirkatü's-Semâ, astronomi ile ilgili Farsça bir risale olan Risale der İlm-i Hey'e (astronomi makalesi) isimli eserin Pervîz Abdullah tarafından Türkçeye tercümesidir. Bu çalışma ile Mirkatü's-Semâ isimli eserin çeviri yazı işaretleri ile günümüz Latin kökenli Türk alfabesine aktarımı yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Astrology, which is as old as the history of humanity, has a very important place in the history of Turkish culture and science. Turks attached importance to astrology in their social life and shared their knowledge on this subject with each other. The Ottoman Empire has also developed in many ways since its establishment and institutionalized its deep-rooted cultural life from the past. The sultans showed reputation and power with the knowledge they acquired in the field of science, for this reason, they gave importance to education, cared about scientists and their work, and supported the studies in this field. One of the most famous of these scientists, Ali Kuşçu, who holds an essential place in the history of Turkish thought, is known as a name who organized the production and transfer of scientific data in the Ottoman Empire, centered in Istanbul, which had become a world state, under the auspices of Fatih Sultan Mehmet. Ali Kuşçu is a scholar who left a lasting mark not only in the Ottoman lands but also in Central Asia, Iran and India. Ali Kuşçu, who lived in the XV.century, has nine works in the field of astronomy, two in Persian and seven in Arabic, some of which are important in terms of science and some of which are important in terms of education and training. Ali Kuşçu's Risale der İlm-i Hey'e is a brief textbook and was written in Samarkand in 1458. The work is composed of an introduction and two essays.The work is written in a very instructive way in terms of style and content.The fact that there are more than eighty copies in the world libraries shows that the work is widely used.Müslihittin-i Lârî also wrote this work in Persian. This work was also written in Persian by Müslihittin-i Lârî.Mirkatü's-Semâ is the translation of a Persian treatise on astronomy, Risale Der İlm-i Hey'e (astronomy article), into Turkish by Pervîz Abdullah. In this study, the language translation of Mirkatü's-Semâ will be done.