Sosyal bilgiler dersinde özel gereksinimlilik
Special needs in social studies course
  1. Tez No: 968727
  2. Yazar: BETÜL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET KIRPIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ders kitapları, öğretim programı, öğretmen görüşleri, özel gereksinim, sosyal bilgiler, curriculum, social studies, special needs, teacher opinions, textbooks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Özel gereksinim kavramını eğitime dâhil ettiğimizde ya da eğitimdeki yerini merak ettiğimizde Sosyal Bilgiler akla ilk gelen derslerdendir. Çünkü dersin amaçlarından biri de bireyin içinde yer aldığı toplumla etik ilkelere uygun bir şekilde bütünleşmesini sağlamaktır. Bu sebeple çalışmanın amacı sosyal bilgiler dersinin özel gereksinimliliği nasıl ele aldığını tespit etmektir. Bu kapsamda öğretim programı ve ders kitapları incelenmiş, sosyal bilgiler öğretmenleriyle görüşme yapılmıştır. Çalışmada 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı, (4., 5., 6., ve 7. sınıf) sosyal bilgiler ders kitapları, katılımcı olarak 22 soysal bilgiler öğretmeniyle çalışılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda öğretim programında özel gereksinimliliğe dair açık içeriklerin çok az olduğu, ders kitaplarında yer alan özel gereksinimliliğe dair içeriklerin dağılım ve nitelik bakımından geliştirilmeye açık olduğu sonucuna ulaşılırken, görüşmeler sonucunda öğretmenlerin özel gereksinimliliğe ve farklılıklara saygı konulu kazanımlara yönelik görüşlerine dair çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we consider the concept of special needs and education together, or think about the place of special needs in education, the social studies are one of the first fields that come to mind. One of the objectives of the social studies is to ensure that individuals become integrated into society while adhering to ethical principles. Thus, the objective of this study is to investigate how social studies lessons address special needs. To find out, curricula and coursebooks have been reviewed, and social sciences teachers have been interviewed. In this study, the curriculum of the 2018 Social Sciences Lesson, 4th, 5th, 6th, and 7th-grade social sciences coursebooks has been examined, and 22 social studies teachers have been involved. In the analysis of data, descriptive analysis and content analysis have been employed. It has been concluded that there is only limited obvious coverage of special needs, that the content associated with special needs needs improvement in terms of distribution and quality, and that various conclusions were drawn regarding objectives related to special needs and awareness about special needs.