Yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal uyumlarının incelenmesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Examination of the social adaptation of foreign nationals: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Tez No: 968741
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ DAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, sosyal uyum, aidiyet, dışlanma, umut, psikososyal faktörler, demografik özellikler, International students, social adaptation, belonging, exclusion, hope, psychosocial factors, demographic characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin sosyal uyum düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin bazı psikososyal değişkenlerle (aidiyet, umut, dışlanma ve bireysel faktörler) olan ilişkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yapılandırılmış ve veriler çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 22 paket programı kullanılarak açıklayıcı faktör analizi, güvenirlik analizi ve hipotez testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma örneklemi 352 uluslararası öğrenciden oluşmakta olup, katılımcıların %71'i erkek, %29'u kadın; yaş ortalaması 24,17; aylık ortalama gelirleri ise 5.384 TL'dir. Öğrencilerin %94,9'u bir yıldan fazla süredir Türkiye'de öğrenim görmekte, %39,8'i Orta Asya, %33,8'i Afrika ve %25,3'ü Orta Doğu kökenlidir. Katılımcıların konaklama durumu incelendiğinde, %54,8'i üniversite yurdunda, %36,6'sı evde, %4,5'i özel yurtta ve %4,0'ı diğer konaklama türlerinde kalmaktadır. Araştırma bulguları, öğrencilerin genel olarak olumlu bir sosyal uyum düzeyine sahip olduklarını göstermektedir. Özellikle aidiyet ve umut düzeylerinin yüksek, dışlanma düzeylerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, dışlanma algısının bazı bölgesel gruplarda daha yüksek olduğu ve bireysel faktörlerle gelir düzeyi arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bulgular, psikososyal faktörlerin uluslararası öğrencilerin sosyal uyumunda belirleyici olduğunu ortaya koymakta ve üniversitelerin rehberlik hizmetleri ile sosyal programlar geliştirmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, Türkiye bağlamında uluslararası öğrencilerin sosyal uyum süreçlerine ilişkin özgün katkılar sunmakta ve yükseköğretim politikaları ile uygulamalarına rehberlik edecek bulgular sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the social adaptation levels of international students at Sivas Cumhuriyet University and to examine the relationships between these levels and certain psychosocial variables, including belonging, hope, exclusion, and individual factors. The research was structured within a relational screening model, and data were collected through an online survey. Data were analyzed using SPSS 22, including descriptive factor analysis, reliability analysis, and hypothesis testing. The sample consisted of 352 international students, of whom 71% were male and 29% female, with an average age of 24.17 and an average monthly income of 5,384 TL. Most participants (94.9%) had been studying in Turkey for more than one year, with 39.8% from Central Asia, 33.8% from Africa, and 25.3% from the Middle East. Regarding accommodation, 54.8% lived in university dormitories, 36.6% in private homes, 4.5% in private dormitories, and 4.0% in other types of housing. Findings indicate that students generally exhibit a positive level of social adaptation, with high levels of belonging and hope and low levels of perceived exclusion. However, perceptions of exclusion were higher among certain regional groups, and a significant relationship was found between individual factors and income level. These results highlight the critical role of psychosocial factors in the social adaptation of international students and underscore the importance of universities implementing guidance services and social programs to support this process. This study provides original insights into the social adaptation processes of international students in the Turkish context and offers evidence-based recommendations for higher education policies and practices.