Meşe güvesi Lymantria dispar (L.) (Lepidoptera: Lymantriidae)'nin besin tercihi ve besin içeriği üzerine bir araştırma
A study on the food choice and food content of gypsy moth, Lymantria dispar (L.) (Lepidoptera: Lymantriidae)
  1. Tez No: 96882
  2. Yazar: OĞUZHAN YANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT BİLGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lymantria dispar, protein, tanen, konak uygunluğu, Lymantria dispar, protein, tannins, host suitability
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışmada, polifaj herbivor güve olan Lymantria dispar L. larvalarının besin tercihi, bitkilerin kimyasal içeriği bakımından araştırılmıştır. L dispar larvalarının bitki tercihi, Quercus cerris, Quercus infectoria, Quercus pubescens ve Salix babylonica ağaç türleri ile 45 gün süren beslenme deneyi ile incelenmiştir. L dispar larvalarının toplam protein miktarı en yüksek olan Q. infectoria'y\ en fazla tükettiği; fakat toplam protein miktarı en düşük olan S. babylonica^ ise en az tükettiği tespit edilmiştir. Yumurtlayan dişi oranı ve her bir dişinin yumurtladığı yumurta sayısı Q. infectoria ile beslenen ergin dişilerde en yüksek iken, S. babylonica ile beslenen ergin dişilerde en düşüktür. Kimyasal analizler, toplam fenolik ve proantosiyanidin (yoğunlaşmış tanen) içeriklerinin Q. cerris'Xe, Q. infectoria'ya göre daha fazla bulunduğunu göstermiştir. Bu, Q. cerr/s'le beslenen larvalardaki pupa ölüm oranının, Q. infectoria ile beslenen larvalarınkinden daha düşük olmasına sebep olmuş olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the food choice of Lymantria dispar larvae, a polyphagous herbivore, was investigated in respect to the chemical contents of plant foods. The host choice of L. dispar larvae was determined in a 45 day-feeding experiment on Q. cerris, Q. infectoria, Q. pubescens and S. babylonica. It was determined that L. dispar larvae consumed Q. infectoria that had the highest total protein content, the most; but they consumed S. babylonica that had the lowest protein content, the least. The fecund female ratio and the number of eggs laid per female were the highest in the larvae fed on Q. infectoria; but the lowest values were obtained in the larvae that fed on S. babylonica. The chemical analysis suggested that the total phenolics and proanthocyanidin (condensed tannin) contents were higher in Q. cerris than Q. infectoria. This may caused the lower pupa mortality in the larvae fed on Q. cerris that the larvae fed on Q. infectoria.