Samsun ili çeltik ekim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve önemli bazı türlerin çimlenme ve gelişme biyolojilerinin araştırılması
Determination of weed species grown in rice fields and investigation on germination and growth biology of some important weed species
- Tez No: 96883
- Danışmanlar: PROF. OSMAN ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rice, weed, competition, survey, germination, dormancy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
SAMSUN İLİ ÇELTİK EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OT TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ VE ÖNEMLİ BAZI TÜRLERİN ÇİMLENME VE GELİŞME BİYOLOJİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmada Samsun ili çeltik ekim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenmesine ve önemli bazı türlerin çimlenme ve gelişme biyolojilerinin araştırılmasına çalışılmıştır. 87 tarlada yapılan survey çalışması sonucunda, 20 farklı familyaya ait 45 yabancı ot türü saptanmıştır. Saptanan türlerden 25 tanesi monokotiledon 19 tanesi dicotiledon bir tanesi ise tohumsuz bitkidir. Ayrıca survey sonuçlarına göre önemli bulunan darıcan (Echinochloa crus galli (L.) P.Beauv), kurbağa kaşığı (Alisma plantago aquatica L.) ve sandalye sazının (Scirpus mucranatus Pollich) gelişme ve çimlenme biyolojileri ile rekabet yetenekleri araştırılmıştır. Bu türler en yüksek çimlenme oranına 25 °C'de ulaşmıştır. Bu türlerin tohumlarında görülen dormansinin kırılmasına yönelik çalışmalarda giberallik asit ve potasyum nitratın etkili olduğu belirlenmiştir. Yabancı ot yoğunluğu arttıkça çeltiğin boyunda, veriminde, toprak üstü yaş ağırlığında ve toprak üstü kuru ağırlığında azalma meydana gelmiş ve bu azalma istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Çeltik, yabancı ot, rekabet, survey, çimlenme, dormansi
Özet (Çeviri)
n DETERMINATION OF WEED SPECIES.GROWN IN RICE FIELDS AND INVESTIGATION ON GERMINATION AND GROWTH BIOLOGY OF SAME IMPORTANT WEED SPECIES ABSTRACT This study was conducted in order to determine the weed species, grown in rice fields, and to investigate germination and growth biology of same important weed species in these fields. Survey study, which compromised 87 rice fields, showed that there were 45 species from 20 families. Of the species, 25, 19 and 1 were monocotyledone, dicotyledone and seedless, respectively. Survey study also showed that barnyard grass (Echlnochloa cms galll (L.) P.Beauv), water plantain {Allsma plantago aquatlca L.) and rough seed bulrush (Sclrpus mucranatus Pollich) were common and important species. These species reached the highest germination rate at 25 °C. Gibberellic acid and potassium nitrate were found to be efficient to break dormancy. Yield plant, height, biological yield and dry weight of plants were decreased significantly as the weed density increased.