Genç yetişkin kadınlarda algılanan ebeveyn tutumunun sosyal kaygı üzerindeki
The effect of perceived parental attitude on social anxiety in young adult women
  1. Tez No: 968838
  2. Yazar: BELİZ GÜLCE KIZILDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kaygı, Ebeveyn tutumu, Genç yetişkin kadınlar, Social anxiety, Parental Attitude, Young adult women
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ebeveyn tutumları, ilk yaşlardan itibaren bireyin yaşantısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. İlk sosyal çevre olan aile ortamında algılanan anne ve baba tutumları ile birey kendi sosyal çevresini kurabilmekte, sağlıklı ilişkiler edinebilmektedir. Bu bağlamda, bu araştırmanın temel amacı, genç yetişkin kadınlarda algılanan ebeveyn tutumunun sosyal kaygı ve kaçınma arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Bu doğrultuda, 20-40 yaş aralığında olan 161 genç yetişkin kadın araştırmaya katılmıştır. Katılımcıların algıladıkları ebeveyn tutumlarına bağlı olabilecek faktörlerin varlığı ve kaygı ile kaçınmanın var olup olmadığını saptamak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda katılımcılara veri toplama aracı olarak sırasıyla, Sosyo-demografik form, Young Ebeveynlik Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği verilmiştir. Verilerin analiz edilmesi için öncelikle tanımlayıcı bulguların saptanması hedeflenmiştir. Ardından, tanımlayıcı bulgulardan yola çıkarak ebeveyn tutumları ile arasında bir ilişkinin olup olmadığı incelenmiştir. Anne ve baba tutumu ayrı iki alt ölçek şeklinde analiz edilmiş, değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi adına korelasyon analizi yapılmıştır. Anne tutumları ile genç yetişkin kadınlarda kaygı ve kaçınma arasında bir ilişki olup olmadığına, ardından da baba tutumları ile kaygı ve kaçınma arasında bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmanın bulguları doğrultusunda tanımlayıcı bulguların katılımcıların algıladıkları ebeveyn tutumları ile anlamlı bir ilişkinin olmadığı bulunmuştur. Diğer taraftan; söz edilen değişkenlerin arasında anlamlı bir sonuç anne tutumları ile kaygı ve kaçınma arasında da anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Sonuçlar doğrultusunda, sadece baba tutumlarından biri olan duygusal bakımdan yoksun bırakıcı tutum ile kaygı ve kaçınma arasında anlamlı bir ilişki olduğuna ulaşılmıştır. Sonuçlar ile ilgili olarak tespit edilen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Parental attitudes are one of the most important factors affecting the life of the individual from the first ages. With the perceived mother and father attitudes in the family environment, which is the first social environment, the individual can establish her own social environment and acquire healthy relationships. In this context, the main purpose of this study is to examine whether there is a relationship between perceived parental attitude in young adult women, social anxiety and avoidance. Accordingly, 161 young adult women who aged 20-40 participated in the study. It was aimed to determine the presence of factors that may depend on the perceibed parental attitudes of the participants and whether there is anxiety and avoidance. In this direction, the participants were given the Socio-demographic form, Young Parenting Scale, and Liebowitz Social Anxiety Scale, respectively, as data collection tools. In order to analyze the data, first of all, it was aimed to determine the descriptive findings. Then, based on the descriptive findings, it was examined whether there was a relationship between parental attitudes and these descriptive findings. Parental attitudes were analyzed as two separate subscales, and correlation analysis was performed to examine the relationships between variables. It was examined whether there is a relationship between maternal attitudes and anxiety and avoidance in young adult woman, and then whether there is a relationship between father attitudes and anxiety and avoidance. In line with the findings of the study, it was found that the descriptive findings did not have a significant relationship with the perceived parental attitudes of the participants. On the other hand; a significant result among the mentioned variables showed that there was no significant relationship between maternal attitudes and anxiety and avoidance. In line with the results, it was found that there was a significant relationship between the emotionally depriving attitude, which is only one of the father's attitudes and anxiety and avoidance. Suggestions regarding the results are given.