Ladik ekolojik şartlarında bazı fiğ türleri ile mürdümükte farklı ekim zamanlarının verim ve bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi
The Effects of sowing dates on yields and some of agricultural characters of some vetch and chickling vetch varieties in Ladik ecological condition
- Tez No: 96884
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fiğ, mürdümük, verim, verim unsurları, ekim tarihi, Vetch, chickling vetch, yield and yield component, sowing date
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
in LADİK EKOLOJİK ŞARTLARINDA BAZI FIG TÜRLERİ İLE MÜRDÜMÜKTE FARKLI EKİM ZAMANLARININ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu çalışma, 1996-1997 ve 1997-1998 yıllarında 4 adi fiğ, 3 macar fiği, 3 tüylü fiğ, 1 koca fiğ ve 1 mürdümük hat veya çeşitleriyle 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Çalışma, kuru ot ve tohum üretimi açısından Ladik ekolojik koşullarına en uygun çeşitleri ve bu çeşitler için en uygun ekim tarihlerinin belirlenmesi amacıyla, çiftçi tarlalarında yapılmıştır. Denemede ekim zamanlan olarak 30 Eylül, 15 Ekim ve 30 Ekim tarihleri alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Ladik ve benzer ekolojik koşullarda kışlık olarak, sırasıyla dekara 403.5 kg ve 375.4 kg ile en yüksek kuru ot verimi elde edilen Ladik köy popülasyonu macar fiği ve L-642/2 hat numaralı tüylü fiğ tavsiye edilebilir. Adi fiğler, mürdümük ve koca fiğ, kış soğuklarından büyük oranda zarar görmüşlerdir. Yüksek kuru ot üretimi için en uygun ekim tarihleri, macar fiğleri ve L-1012 hat numaralı tüylü fiğ için, eylül sonu ile ekim ayının ortalan, tüylü fiğlerden L-642/2 hat numaralı tüylü fiğ için eylül sonu, L-1437 hat numaralı tüylü fiğ için ise ekim ayının ortalan olarak belirlenmiştir. Denemede, Ladik köy popülasyonu macar fiği dekara 144.1 kg ile en yüksek tohum verimi sağlamıştır. Tohum üretimi için en uygun ekim tarihleri, macar fiğleri ve koca fiğ için ekim ayının 2. yansı, tüylü fiğler için ise, ekim aymm ortalan olarak tespit edilmiştir. Araştırmada, tohum verimi ile biyolojik verim, hasat indeksi, bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide meyve sayısı ve 1000 dane ağırlığı arasında olumlu ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV THE EFFECTS OF SOWING DATES ON YIELDS AND SOME OF AGRICULTURAL CHARACTERS OF SOME VETCH AND CHICKLING VETCH VARIETIES IN LADIK ECOLOGICAL CONDITION ABSTRACT This research was conducted in 1996-1997 and 1997-1998 with 4 common vetch, 3 hungarian vetch, 3 hairy vetch, 1 narbon vetch and 1 chickling vetch line or variety to determine best variety and sowing date with respect dry hay and seed yield in Ladik ecological condition. There were 3 sowing dates, 30th September, 15th October and 30th October at the local farm field in this experiment. According to the research results, the highest dry hay yield was 402.5 kg/da and 375.4 kg/da with hungarian vetch (Ladik populasyon) and hairy vetch (line number is L-642/2) respectively. Therefore, these two vetches were recommended for winter sown. Narbon vetch, common vetch and chickling vetch did not tolerate winter hardiness. The highest dry hay yields were between end of September and the first weak of November for hungarian vetches and L-1012 line of hairy vetch, and end of September for 642/2 line of hairy vetch, and the middle of October for L-1437 line of hairy vetch. In this experiment, the highest seed yield was obtained from hungarian vetch (Ladik population) (144.1 kg/da). The best sowing date for seed yield was second part of October for hungarian vetch and narbon vetch, and middle of October for hairy vetch. In these experiment, positive and significant correlations were found between seed yield and biological yield, harvest index, plant height, high of first pulse, number of pulse per plant or 1000 seed weight.