Yerli ve dış kaynaklı yumurtacı hibritlerin birinci ve ikinci verim dönemi performansları bakımından karşılaştırılması
Comparison of native and foreign laying hybrids in terms of performances during first and second laying periods
- Tez No: 96885
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA SARICA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yerli ve dış kaynaklı yumurtacı hibrit, birinci verim dönemi, zorlamalı tüy değiştirme, ikinci verim dönemi, performans özellikleri, Native and foreign laying hybrid, first production period, forced molting, second production period, performance traits
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
IV YERLİ VE DIŞ KAYNAKLI YUMURTACI HIBRITLERIN BİRİNCİ VE İKİNCİ VERİM DÖNEMİ PERFORMANSLARI BAKIMINDAN KARŞDLAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmanın amacı, yerli ve dış kaynaklı yumurtacı hibritlerin birinci ve ikinci verim dönemi performanslarım karşılaştırmaktır. Çalışmanın hayvan materyalini ikisi yerli (beyaz ve kahverengi) ve ikisi dış kaynaklı (ISA Babcock B-300 beyaz ve ISA Babcock B-380 kahverengi) yumurtacı hibritler oluşturmuştur. Çalışmada sırası ile, 0- 20. haftalar arasındaki büyütme, 21-66. haftalar arasındaki birinci verim, 67-73. haftalar arasındaki zorlamalı tüy değiştirme ve 74-108. haftalar arasındaki ikinci verim dönemleri ele alınmıştır. Her gruptan, aynı gün kuluçkadan çıkan, 1250'şer adet civcivle denemeye başlanmıştır. İlk 4 hafta boyunca azalan aydınlatma uygulanmış, sonrasında ise hayvanlar doğal gün ışığına maruz bırakılmıştır. İlk 8 haftada gruplara civciv büyütme, 9-12. haftalarda piliç büyütme ve 13-20. haftalarda ise piliç geliştirme yemi verilmiştir. İlk 10 hafta serbest, sonrasında ise kontrollü yemleme uygulanmıştır. Bütün gruplara aynı sağlık koruma programında aşılamalar yapılmıştır. 15 günlük yaşta iken civcivlerin gagalan kesilmiştir. Piliçler 15. haftaya kadar yerde barındırılmış, 15 haftalık olduklarında kafeslere (batarya tipi) taşınmış ve her kafes gözüne 4 adet yarka olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Taşınma esnasında hayvanların gagaları tekrar düzeltilmiş ve hayvan mevcudu her grup için 984'er adete indirilmiştir. Büyütme döneminde hibritlerin ölüm oranlan, canlı ağırlıkları ve yem tüketimleri ele alınmıştır. Büyütme dönemi sonunda tedrici olarak serbest yemlemeye geçilmiş ve ışıklandırma süresi de her hafta yarım saat artırılarak 16 saate çıkarılmıştır. Verim döneminde serbest yemleme uygulanmıştır. Birinci verim dönemi boyunca hibritlerde ölüm oranı, canlı ağırlık, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta kütlesi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta kalite özellikleri belirlenmiştir. Tavuklar 66 haftalık olduklarında, 10 gün boyunca 15 000 ppm/kg Zn (ZnO formunda) içeren yemler verilmek suretiyle tüy dökümüne zorlanmışlardır. 10 günlük zorlanım dönemini 39 günlük bir dinlendirme devresi takip etmiştir. Bu devre boyuncatavuklara kısıtlı yemleme uygulanmıştır. Tüy değiştirme boyunca ışıklandırma süresi doğal gün uzunluğuna indirilmiştir. Programın bitiminden itibaren serbest yemlemeye geçilmiş ve aydınlatma da tekrar kademeli olarak 16 saate çıkarılmıştır. Zorlamalı tüy değiştirme döneminde hibritlerde canlı ağırlık değişimi, ölüm oranı, yem tüketimi ve yumurta verimi gibi özellikler belirlenmiştir. Büyütme döneminde bütün hibritlerin ölüm oranları birbirine yakın olurken, yerli hibritler dış kaynaklılara göre daha ağır olmuş ve daha fazla yem tüketmişlerdir. Birinci verim döneminde, yerli beyaz, dış kaynaklı beyaz, yerli kahverengi ve dış kaynaklı kahverengilerde sırası ile ölüm oranı % 6.51, 15.04, 5.80 ve 10.88; 21. hafta canlı ağırlığı 1512.78, 1417.12, 1744.20 ve 1589.10 g; % 50 verim yaşı 164.00, 149.83, 167.33 ve 161.17 gün; pik verim düzeyi % 89.03, 93.28, 88.56 ve 94.83; tavuk-gün yumurta verimleri % 72.91, 80.21, 68.53, 80.01 ve 235.53, 259.52, 221.73, 258.68 adet; tavuk-kümes yumurta verimleri % 69.29, 70.31, 65.65, 74.20 ve 224.21, 228.23, 212.74, 240.78 adet; yumurta ağırlığı 59.53, 60.76, 63.19 ve 62.43 g; yumurta kütlesi (tavuk-kümes) 13.35, 13.87, 13.44 ve 15.03 kg; günlük yem tüketimi 107.93, 113.26, 110.34 ve 113.22 g; yemden yararlanma oranı (tavuk-kümes) 2.61, 2.64, 2.65 ve 2.43; 66. hafta canlı ağırlığı 2073.43, 1734.98, 2311.92 ve 1984.82 g şeklinde tespit edilmiştir. Hibritlerde aynı sıra ile şekil indeksi % 75.19, 77.36, 76.99 ve 77.16; özgül ağırlık 1.0865, 1.0884, 1.0817 ve 1.0892 g/cm3; kabuk kalınlığı 351.43, 360.63, 329.05 ve 366.05 \ı; kabuk oranı % 9.58, 9.90, 8.77 ve 10.04; kırılma direnci 2.95, 2.82, 2.77 ve 2.99 kg/cm2; ak indeksi % 9.51, 10.37, 9.77 ve 9.80; Haugh Birimi 85.74, 88.61, 86.79 ve 86.53; sarı indeksi % 43.24, 42.57, 44.40 ve 43.51; sarı:ak oranı 0.418, 0.435, 0.408 ve 0.389; et+kan lekeleri % 4.55, 0.91, 38.18 ve 27.27 olarak belirlenmiştir. On günlük zorlanım dönemi boyunca hibritlerin canlı ağırlık kayıpları sırası ile % 20.35, 21.64, 20.14 ve 20.94 olarak gerçekleşmiştir. Bütün gruplarda uygulamanın etkisi ile yumurta verimi kesilmiştir. Yumurta veriminin sıfıra inmesi sırası ile 7, 6, 8 ve 8 günde gerçekleşmiştir. Tüy değiştirme dönemi boyunca yumurta verimi (tavuk-gün) % 7.84, 7.22, 12.51 ve 12.57 bulunmuştur. İkinci verim döneminde ise yerli beyaz, dış kaynaklı beyaz, yerli kahverengi ve dış kaynaklı kahverengilerde sırası ile ölüm oranı % 7.13, 12.75, 5.50 ve 11.58; 108. hafta canlı ağırlığı 2187.51, 1793.91, 2449.82 ve 2100.30 g; % 50 verime ulaşma süresi 24.67, 19.50, 27.50 ve 21.33 gün; pik verim düzeyi % 80.79, 85.47, 68.73 ve 77.90;VI tavuk-gün yumurta verimleri % 67.36, 73.26, 54.50, 65.25 ve 163.71, 178.03, 132.56, 158.62 adet; tavuk-kümes yumurta verimleri % 64.76, 67.31, 52.44, 59.78 ve 157.47, 163.81, 127.60, 145.42 adet; yumurta ağırlığı 65.21, 64.67, 69.51 ve 67.94 g; yumurta kütlesi (tavuk-kümes) 10.27, 10.59, 8.87 ve 9.89 kg; günlük yem tüketimi 126.13, 125.04, 133.91 ve 131.87 g; yemden yararlanma oranı (tavuk-kümes) 2.99, 2.88, 3.67 ve 3.25 olarak tespit edilmiştir. Bu dönemde aynı sıra ile şekil indeksi % 74.34, 77.30, 75.81 ve 76.25; özgül ağırlık 1.0849, 1.0854, 1.0823 ve 1.0885 g/cm3; kabuk kalınlığı 348, 350, 337 ve 366 u; kabuk oram % 9.31, 9.40, 8.87 ve 9.91; kırılma direnci 2.81, 2.36, 2.94 ve 2.57 kg/cm2; ak indeksi % 8.20, 8.91, 8.16 ve 8.45; Haugh Birimi 81.26, 84.92, 78.19 ve 81.25; sarı indeksi % 41.76, 41.02, 41.99 ve 42.21; sarr.ak oranı 0.462, 0.455, 0.438 ve 0.423; et+kan lekeleri % 10.00, 00.00, 35.00 ve 27.50 olarak belirlenmiştir. Deneme sonucunda, yumurta verimi ile ilgili özellikler tavuk-gün olarak ele alındığında, yerli hibritlerin dış kaynaklılara göre önemli oranda düşük performansa sahip oldukları tespit edilmiştir. Tavuk-kümes esasına göre ise yerli beyazlarla dış kaynaklı gruplar arasındaki farklar azalmıştır. Çoğu kalite özellikleri bakımından da genotipler arasındaki farklılıklar önemli olmuştur. Beyaz hibritlerin tüy döktürme uygulamasına kahverengilere göre daha iyi tepki verdikleri belirlenmiştir. Toplam olarak ele alındığında, yerli beyaz, dış kaynaklı beyaz, yerli kahverengi ve dış kaynaklı kahverengilerde sırası ile tavuk-gün yumurta verimi 401.33, 438.81, 359.28 ve 421.94 adet; tavuk-kümes yumurta verimi 383.68, 395.54, 345.24 ve 390.70 adet; tavuk-gün yumurta kütlesi üretimi 24.69, 27.25, 23.23 ve 26.93 kg; tavuk-kümes yumurta kütlesi üretimi ise 23.62, 24.46, 22.31 ve 24.92 kg olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ml COMPARISON OF NATIVE AND FOREIGN LAYING HYBRIDS IN TERMS OF PERFORMANCES DURING FIRST AND SECOND LAYING PERIODS ABSTRACT The goal of this research was to compare the first and second period performances of native and foreign laying hybrids. In the research two native (white and brown) and two foreign (ISA Babcock B-300 and ISA Babcock B-380) layers were used. In this research, some of the performance traits belongs to 0-20* weeks (rearing), 21 -66th weeks (1st peformance period), 67-73"* weeks (forced molting) and 74- 108th weeks (2nd performance period) were determined, respectively. Research was initiated with 1250 chicks from each of the groups hatched at the same day. During the first 4 weeks period, descending lighting program was applied and then all of the groups were exposed to natural day light. Hybrids were fed on starter feeds during first 8-week period. Grower and developer feeds were used during 9-12 weeks and 13-20 weeks periods, respectively. During the first 10-week period ad libitum feeding was applied, then controlled-feeding was applied. All of groups were vaccinated according to the same health care program. The beaks of chicks were trimmed at 15th day. Groups were raised on litter until 15th week and then were moved to battery-cages. Four birds were placed at each of the cages. The beaks of pullets were trimmed again during moving period and animal number were reduced to 984 at each group.During the rearing period, mortality, liveweight and feed consumption were determined. At the end of the rearing period birds were transferred to ad libitum feeding gradually. Illumination length was raised to 16 hours with Vi hour increase at each week. During the first laying period, mortality, liveweight, egg yield, egg weight, egg mass, feed consumption, feed conversion rate and egg quality traits were determined. til At the 66 week, birds were forced to moult by using a feed containing 15 000 ppm/kg Zn (ZnO) for 10 days. During this period, ad libitum feeding was applied. Forcing period (10 day) was followed by a 39-day resting period. Hens were allowed to consume limited amount of feed during this period. Along the forced molting period, illuminating length was reduced to natural day light. After the ending of the program advm libitum feeding was applied and illuminating length was applied at 16-hour level by increasing gradually. Along the forced molting period liveweight losses and traits such as mortality and egg yield were determined. At the rearing period, mortality rates of the hybrids were found similar and weight of native hybrids were found higher compared to foreign hybrids. Feed consumptions were found higher for the native hybrids. During the first production period, mortality; liveweight at 21st week; age at 50 % yield; peak yield level; hen-day egg yields; hen-housed egg yields; average egg weight; egg mass (hen-housed); feed consumption; feed conversion (hen-housed) and liveweight at 66th week were determined as 6.51, 15.04, 5.80, 10.88 %; 1512.78, 1417.12, 1744.20, 1589.10 g; 164.00, 149.83, 167.33, 161.17 days; 89.03, 93.28, 88.56, 94.83 %; 72.91, 80.21, 68.53, 80.01 % and 235.53, 259.52, 221.73, 258.68 eggs/hen; 69.29, 70.31, 65.65, 74.20 % and 224.21, 228.23, 212.74, 240.78 eggs/hen; 59.53, 60.76, 63.19, 62.43 g; 13.35, 13.87, 13.44, 15.03 kg; 107.93, 113.26, 110.34, 113.22 g/day; 2.61, 2.64, 2.65, 2.43 kg/kg and 2073.43, 1734.98, 231 1.92, 1984.82 g for native white, foreign white, native brown and foreign brown layers, respectively. Shape index; specific gravity; shell thickness; shell proportion; shell strength; albumen index; Haugh Unit; yolk index; yolk: albumen ratio and meat+blood spots were 75.19, 77.36, 76.99, 77.16 %; 1.0865, 1.0884, 1.0817, 1.0892 g/cm3; 351.43, 360.63, 329.05, 366.05 n; 9.58, 9.90, 8.77, 10.04 %; 2.95, 2.82, 2.77, 2.99 kg/cm2; 9.51, 10.37, 9.77, 9.80 %; 85.74, 88.61, 86.79, 86.53; 43.24, 42.57, 44.40, 43.51 %; 0.418, 0.435, 0.408, 0.389 and 4.55, 0.91, 38.18, 27.27 % for native white, foreign white, native brown and foreign brown layers, respectively. Weight losses were determined as 20.35, 21.64, 20.14 and 20.94 % for hybrids during 10-day forcing period. Egg yield was stopped by the application at all of the groups. Egg yield was stopped at 7, 6, 8 and 8 days for groups, respectively. Egg yield (hen- day) was found as 7.84, 7.22, 12.51 and 12.57 % for the groups, respectively. During the second production period, mortality; age at 50 % yield; peak yield level; hen-day egg yields; hen-housed egg yields; average egg weight; egg mass (hen- housed); feed consumption; feed conversion (hen-housed) and liveweight at 108th week were determined as 7.13, 12.75, 5.50, 11.58 %; 24.67, 19.50, 27.50, 21.33 days; 80.79, 85.47, 68.73, 77.90 %; 67.36, 73.26, 54.50, 65.25 % and 163.71, 178.03, 132.56, 158.62IX eggs/hen; 64.76, 67.31, 52.44, 59.78 % and 157.47, 163.81, 127.60, 145.42 eggs/hen; 65.21, 64.67, 69.51, 67.94 g; 10.27, 10.59, 8.87, 9.89 kg; 126.13, 125.04, 133.91, 131.87 g/day; 2.99, 2.88, 3.67, 3.25 kg/kg and 2187.51, 1793.91, 2449.82, 2100.30 g for native white, foreign white, native brown and foreign brown layers, respectively. Shape index; specific gravity; shell thickness; shell proportion; shell strength;; albumen index; Haugh Unit; yolk index; yolk:albumen ratio and meat+blood spots were 74.34, 77.30, 75.81, 76.25 %; 1.0849, 1.0854, 1.0823, 1.0885 g/cm3; 348, 350, 337, 366 m 9.31, 9.40, 8.87, 9.91 %; 2.81, 2.36, 2.94, 2.57 kg/cm2; 8.20, 8.91, 8.16, 8.45 %; 81.26, 84.92, 78.19, 81.25; 41.76, 41.02, 41.99, 42.21 %; 0.462, 0.455, 0.438, 0.423 and 10.00, 00.00, 35.00, 27.50 % for native white, foreign white, native brown and foreign brown layers, respectively. At the end of this research, it was determined that native hybrids had lower performances compared to foreign hybrids in terms of traits related to egg yield (hen- day). According to hen-housed basis, the differences between native white layers and foreign groups were closed. Differences among the genotypes in terms of many quality traits were found significant. Responds of white hybrids to the forced molting were higher than brown hybrids. Totally, hen-day egg yield, hen-housed egg yield, hen-day egg mass, hen-housed egg mass were found as 401.33, 438.81, 359.28, 421.94 eggs/hen; 383.68, 395.54, 345.24, 390.70 eggs/hen; 24.69, 27.25, 23.23, 26.93 kg; 23.62, 24.46, 22.31, 24.92 kg for native white, foreign white, native brown and foreign brown hybrids, respectively.