Erişkin bireylerde yeme bağımlılığının algılanan sosyal destek ve yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship food addiction with life satisfaction and percaived soical in adult individuals
  1. Tez No: 968857
  2. Yazar: GÖZDE UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bağımlılığı, Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Doyumu, Food Addiction, Perceived Social Support, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu araştırma, erişkinlerde yeme bağımlılığı, algılanan sosyal destek ve yaşam doyumu ilişkisini incelemektedir. Ayrıca, katılımcıların bu kavramlarla ilgili demografik bilgilerine ilişkin verileri de değerlendirilmiştir. Araştırmada betimleyici ve karşılaştırma analizleri yapılmış ve sonuçlar doğrultusunda, algılanan sosyal destek ile yeme bağımlılığı arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte algılanan sosyal destek ile yaşam doyumu arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre yeme bağımlılığı ile algılanan sosyal desteğin ilişkili bulunması açısından, yeme bağımlılığında riski önleme ve tedavi çalışmaları için sosyal desteğin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu sayede yeme bağımlılığı ile ilgili riski önleme ve tedavi çalışmalarında daha etkin bir biçimde uygulanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research aimed to examines the relationship among food addiction, perceived social support and life satisfaction in adults. In addition, the participants' demographic information about these concepts was evaluated. Descriptive and comparative analyses were administered for understanding the degree of relationship among research variables. Based on the results, food addiction was found as signigicantly related with perceived social support. In addition based on findings, significant differences was found between perceived social support and life satisfaction. According to the findings of the study, it is thought that social support is important for risk prevention and treatment studies in food addiction in terms of finding a relationship between food addiction and perceived social support.