Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve uyku durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of relationship between feding habits with relationship of dormant state in children with autism spectrum disorders
- Tez No: 968858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, beslenme, Autism Spectrum Disorder, nutrition, sleep
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve uyku durumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da özel rehabilitasyon merkezinde bulunan özel eğitim alan 103 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Sosyo-demografik Veri Formu”,“Çocuklarda Otizm Değerlendirme Ölçeği”,“Çocuklarda Yeme Davranışı Ölçeği”ve“Çocuklarda Uyku Alışkanlıkları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 26 paket programı ve T Testi, One Way Anova Testi, LSD Testi ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve uyku durumları arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmada katılımcıların cinsiyetine göre, tokluk heveslisi, yavaş yeme ve başkalarıyla yatma ihtiyacı alanında; yaşlarına göre, sabahları uyanma şekli ve başkalarıyla yatma şekli alanında; kardeş sayısına göre, gıda heveslisi, duygusal aşırı yeme, içme tutkusu, uykuda solunum bozulması ve parasomni alanında; baba yaşına göre, tokluk heveslisi, sabahları uyanma şekli, uykuya geçiş ve başkalarıyla yatma ihtiyacı alanında; konuşma düzeyine göre, sabahları uyanma şekli, uykuya geçiş, başkalarıyla yatma ihtiyacı ve altını ıslatma alanında; annenin hamilelikte tıbbi sorun yaşama durumuna göre, çocuklarda otizm ölçeğinde; annenin hamilelikte ruhsal sorun yaşama durumuna göre, sabahları zor uyanma ve altını ıslatma alanında; annenin hamilelik yaşına göre, çocuklarda otizm ölçeğinde; annenin hamilelik sırasında ilaç kullanma durumuna göre, uyku anksiyetesi, uykuda solunum bozulması çocuklarda otizm ölçeğinde; annenin hamilelik sırasında sigara kullanma durumuna göre, uyku süresi ve çocuklarda otizm ölçeğinde; annenin hamilelik sırasında alkol kullanma durumuna göre, duygusal aşırı yeme alanında; doğum şekli durumuna göre, tokluk heveslisi alanında; anne baba akrabalık durumuna göre, sabahları uyanma şeklinde anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda ise anne yaşlarına, anne eğitim durumlarına ve baba eğitim durumlarına göre anlamlı farklılıkların olmadığı saptanmıştır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların otizm düzeylerine göre otistik belirti olmayan çocuklarda uyku durumları ile beslenme alışkanlıkları arasında pozitif anlamlı ilişki saptanmıştır. Olgularda hafif-orta şiddette ve ağır düzeyde otizm spektrum bozukluğu şiddetine göre uyku durumları ile beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between eating habits and sleep states in children with autism spectrum disorder. The population of the research consists of 103 children receiving special education in a private rehabilitation center in Istanbul. As a data collection tool in the study;“Socio-demographic Data Form”,“Autism Rating Scale for Children”,“Eating Behavior Scale for Children”and“Child Sleep Habits Scale”were used. In the analysis of the data, SPSS 26 package program and T Test, One Way Anova Test, LSD Test and Spearman Correlation analysis were performed. In the study examining the relationship between eating habits and sleep status in children with autism spectrum disorder, according to the gender of the participants, in the field of satiety cravings, slow eating and needing to sleep with others; by age, in the area of the way they wake up in the morning and the way they sleep with others; according to the number of siblings, in the areas of food craving, emotional overeating, craving for drinking, sleep disruption and parasomnia; according to the age of the father, eager for satiety, waking up in the morning, going to sleep and needing to sleep with others; according to speech level, in the area of waking up in the morning, going to sleep, needing to sleep with others and bedwetting; according to the mother's medical problem during pregnancy, on the autism scale in children; according to the mother's mental problems during pregnancy, in the area of difficult waking up in the morning and wetting the bed; according to the gestational age of the mother, on the scale of autism in children; according to the mother's drug use during pregnancy, sleep anxiety, sleep disturbances in sleep were in the scale of autism in children; according to the mother's smoking status during pregnancy, on the scale of sleep duration and autism in children; in the area of emotional overeating, depending on the mother's alcohol use during pregnancy; according to the mode of delivery, in the field of satiety enthusiast; It was determined that there were significant differences in the way of waking up in the morning according to the parental kinship status. In children with autism spectrum disorder, it was determined that there were no significant differences according to mother's age, mother's education level and father's education level. According to the autism levels of children with autism spectrum disorder, a positive significant relationship was found between sleep status and eating habits in children without autistic symptoms. According to the severity of mild-moderate and severe autism spectrum disorder, there was no significant relationship between sleep status and eating habits.