Boşanma aşamasındaki bireylerde kendilik psikolojisi
- Tez No: 968859
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Boşanma Süreci, Kohut, Kendilik Psikolojisi, Divorce, Divorce Process, Kohut, Self Psychology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma Gaziosmanpaşa Adliyesi ve İstanbul Anadolu Adliyesine başvurmuş 18-65 yaş arasında boşanma sürecinde olan bireylerin kendilik psikolojisi düzeylerini öğrenmek için yapılmış nicel bir çalışmadır. Araştırmaya Gaziosmanpaşa Adliyesi ve İstanbul Anadolu Adliyesi Aile Mahkemeleri'nde boşanma davaları sürmekte olan 69 kadın ve 60 erkek olmak üzere 129 kişi katılmıştır. Boşanma oranlarının yüksek olması ve her kesimden birçok insanın İstanbul'da yaşaması hususları göz önüne alındığında araştırmayı yapmak için uygun bir örneklem grubuna sahip olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmada aile mahkemelerinde boşanma davaları devam etmekte olan bireylere Sosyodemografik form ile birlikte Kendilik Psikolojisi Envanteri uygulanmıştır. Araştırma için kullanılan Kendilik Psikolojisi Envanteri Kohut‟un Kendilik Psikolojisi kuramı temel alınarak geliştirilmiş, kendilik yapılanmasının“büyüklenmeci kendilik‟ ve ”idealleştirilmiş ebeveyn imgesi‟ kısımlarının sağlıklı ve savunmacı narsisizm açısından ölçülmesi için geliştirilmiş bir envanterdir. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programında değerlendirilmiştir ve anlamlılık düzeyi olarak 0.05 belirlenmiştir. Araştırmada boşanma sürecinde olan bireylerin kendilik psikoloji puanları ile yaş, cinsiyet, evlilik süreleri, evlilik süreleri, kaç çocuğu oldukları ve eşlerin birbirinden ayrı yaşama durumları istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemekte olduğu görülmüştür. Bununla birlikte eğitim düzeyi, çocuk sahibi olma, bireylerin çalışma durumu, bireyin anne-babasının birlikte yaşama durumları ve kendi evlilik süreleri gibi değişkenler ile kendilik psikolojisi puanları arasında anlamlı bir fark olduğu araştırma bulgusu olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This article is a quantitative examination conducted to learn the self-psychology levels of individuals between the ages of 18-65 who resorted to Gaziosmanpaşa Courthouse and Istanbul Anatolian Courthouse and are in the process of divorce. 129 people, 69 women and 60 men, whose divorce cases are pending in Gaziosmanpaşa Courthouse Family Courts and Istanbul Anatolian Courthouse Family Courts, attended in the research. Considering the high divorce percentage and the fact that many people from different backgrounds live in Istanbul, it is thought that this group has an appropriate reference group to conduct the research. The Sociodemographic Form and the Self Psychology Inventory were implemented to the individuals whose divorce cases were pending in the family courts in the article. The Self Psychology Inventory used for the research was developed on the basis of Kohut's Self Psychology theory. It is an inventory developed to measure the 'grandiose self' and 'idealized parental image' parts of self-construction in terms of healthy and defensive narcissism. The data ascertained were evaluated in the SPSS 21.0 package program and the significance level was appointed as 0.05. Accordingly, it was seen that there was no statistically prominent difference between the self-psychology scores of individuals who were in the process of divorce, and their age, gender, duration of marriage, and the number of children they had and spouses living in separate houses in the article. Besides, it has been obtained as a research finding that there is a substantial difference between the variables such as education level, having children, working status of individuals, cohabitation of the individual's mother and father, duration of their marriage and the self-psychology scores.