Iraklı ve Türk İngilizce öğretmenlerinin öğretme stili, yaratıcılık ve tükenmişlikleri
Iraqi and Turkish EFL teachers' teaching style, creativity, and burnout
  1. Tez No: 968880
  2. Yazar: OLAA LILO DAYEKH AL-HAMAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretme Stili, Yaratıcılık, Tükenmişlik, Yabancı Dil Öğretmenleri, Teaching Style, Creativity, Burnout, EFL teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ IRAKLI VE TÜRK İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETME STİLİ, YARATICILIK VE TÜKENMİŞLİKLERİ Ola Lilo Daikh AL-HAMAD Haziran 2025, 82 Sayfa Amaç: Bu çalışma, Türkiye ve Irak'ta İngilizceyi yabancı dil (EFL) olarak öğreten öğretmenlerin öğretim stilleri, yaratıcılık düzeyleri ve mesleki tükenmişlik durumları arasındaki etkileşimi incelemektedir.Araştırma, her iki ülkedeki öğretim uygulamalarının öğretmen refahına ve eğitim çıktılarına olan etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu, 50'si Iraklı ve 54'ü Türk olmak üzere toplam 104 EFL öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında öğretmenlerin öğretim yöntemleri, yaratıcılık düzeyleri ve tükenmişlik belirtilerindeki farklılıkları incelemek üzere cinsiyet, öğretim deneyimi ve akademik nitelikler gibi değişkenler dikkate alınmıştır. Bu değişkenlerin ölçümü için sırasıyla Grasha Öğretim Stili Envanteri, Torrance Yaratıcı Düşünme Testleri ve Maslach Tükenmişlik Envanteri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, Iraklı öğretmenlerin sınırlı kaynaklar ve yerel kültürel normlar nedeniyle daha çok öğretmen merkezli yaklaşımları benimsediğini göstermektedir. Buna karşılık, Türk öğretmenlerin daha çeşitli kaynaklardan yararlandığı ve bu durumun daha olumlu sonuçlarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin öğrencilerle kurduğu yaratıcı etkileşimlerin, memnuniyet düzeyini artırırken tükenmişlik belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir. Sistemsel zorluklar, özellikle de Irak'taki öğretmenlerin karşılaştığı geniş sınıf mevcutları, sınırlı mesleki gelişim fırsatları ve siyasi istikrarsızlık gibi etmenler, daha yüksek tükenmişlik oranlarına ve dolayısıyla motivasyon ve verimlilikte düşüşe neden olmaktadır. Sonuç: Bu araştırma, Orta Doğu'daki yabancı dil öğretimi, yaratıcılık ve tükenmişlik üzerine sınırlı olan literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, hükümet yetkilileri, eğitim politikacıları ve kurumlar için uygulanabilir öneriler sunarak hem Türkiye'de hem de Irak'ta öğretim kalitesini artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesinde yol gösterici niteliktedir. Öğretmenlerin psikolojik iyi hâlini ve öğrenci başarısını destekleyecek öğretim stillerinin belirlenerek eğitim sistemlerine entegre edilecek programların geliştirilmesi, küresel rekabet ortamında öğrencilere gerekli becerileri kazandırma hedefine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS IRAQI AND TURKISH EFL TEACHERS' TEACHING STYLE, CREATIVITY, AND BURNOUT Ola Lilo Daikh AL-HAMAD June 2025, 82 Pages Purpose: This study aims to examine the interaction between teaching styles, creativity levels, and burnout status of teachers who teach English as a foreign language (EFL) in Iraq and Turkey. The research aims to understand the effects of teaching practices in both countries on teachers' well-being and educational outcomes. Method: The research population consisted of 104 EFL teachers (50 Iraqi and 54 Turkish). Variables such as gender, teaching experience, and academic qualifications were used to examine differences in teachers' teaching methods, creativity levels, and burnout symptoms. The following measurement tools were used to collect data: Grasha Teaching Style Inventory (to determine teaching styles) Torrance Creative Thinking Tests (to measure creativity levels) Maslach Burnout Inventory (to assess burnout symptoms) Results: Teaching Styles: Iraqi teachers adopt more teacher-centred approaches due to limited resources and local cultural norms. In contrast, Turkish teachers make use of more diverse resources and present a more positive picture in terms of results. Relationship between Creativity and Burnout: Creative interactions with students increase teacher satisfaction while reducing burnout levels. It has been clearly observed that creative education strategies reduce teachers' stress. Systemic Challenges: Teachers in Iraq have higher burnout rates due to factors such as large class sizes, limited professional development opportunities, and political instability. These factors negatively affect the motivation and productivity levels of teachers in Iraq. Conclusion: This study fills an important gap in the limited literature on EFL teaching styles, creativity, and burnout in the Middle East; it provides actionable recommendations for government officials, education policymakers, and institutions. The findings are indicative of strategies to improve teaching quality, support teachers' psychological well-being, and equip students with the skills necessary for global competition in Iraq and Turkey. In this context, identifying teaching styles that support student achievement and teacher well-being will contribute to the development of programmes to be integrated into education systems.