Acil serviste akut koroner sendrom tanısı alan hastalarda CHA₂DS₂-VASc skorunun hastalık ciddiyetini göstermedeki rolü
The role of the CHA₂DS₂-VASc score in predicting disease severity in patients diagnosed with acute coronary syndrome in the emergency department
  1. Tez No: 968984
  2. Yazar: YEŞİM ÇÖVÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Gensini skoru, CHADS₂-VASc skoru, Acute coronary syndrome, Gensini score, CHADS₂-VASc score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma acil servise başvurup koroner anjiyografi (KAG) yapılan hastalarda koroner darlık ciddiyetini gösteren Gensini skoru ile CHADS2-VASc skoru arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif kesitsel olarak tasarlanmış, SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01 Haziran 2023 – 01 Haziran 2024 tarihleri arasında akut koroner sendrom (AKS) tanısı alarak KAG uygulanan 18 yaş üstü hastalar arasında yürütülmüştür. Dahil etme ve dışlama kriterlerine uygun hastaların verileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) kullanılarak geriye dönük olarak toplanmış; demografik bilgiler, komorbid hastalık öyküsü, AKS alt tipleri, laboratuvar parametreleri, kan gazı değerleri, kardiyak biyobelirteçler ve lipit profili analiz edilmiştir. Tüm hastaların CHADS₂-VASc ve Gensini skorları hesaplanmış ve mortalite durumları incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında hastaların CHADS2-VASc skoru, Gensini skoru ve mortaliteleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. AKS tanısıyla değerlendirilen hastalarda Gensini skoru kardiyak biyobelirteçler (hs-Troponin, CK-MB), glisemik kontrol (HbA1c), inflamatuar parametreler (CRP, WBC) ve renal fonksiyon parametreleri (üre, kreatinin) ile; CHADS₂-VASc skoru ise hematolojik parametreler (hemoglobin, hematokrit), metabolik göstergeler (glukoz, HbA1c) ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ejeksiyon fraksiyonuna (EF) bakıldığında her 2 skorun da EF ile ters yönde ilişki gösterdiği görülmüştür. Bulgular, her iki skorlama sisteminin yalnızca klinik sınıflamada değil, biyokimyasal ve fonksiyonel değerlendirmede de yol gösterici olabileceğini ortaya koymuştur. Sonuç: CHA₂DS₂-VASc skoru, AKS hastalarında hastalık ciddiyetini ve klinik sonucu yansıtmada değerli bir göstergedir ancak diğer klinik ve laboratuvar parametrelerle birlikte bütüncül değerlendirme yapmak daha faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the Gensini score, which reflects the severity of coronary artery stenosis, and the CHADS₂-VASc score in patients who presented to the emergency department and underwent coronary angiography. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted among patients over the age of 18 who were diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) and underwent coronary angiography in the Emergency Department of University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital between June 1, 2023, and June 1, 2024. Data of eligible patients, according to predefined inclusion and exclusion criteria, were collected retrospectively using the Hospital Information Management System (HIMS). Demographic information, comorbidities, ACS subtypes, laboratory parameters, blood gas values, cardiac biomarkers, and lipid profiles were analyzed. CHADS₂-VASc and Gensini scores were calculated for all patients, and their mortality status was also evaluated. Results: A significant relationship was found between CHADS₂-VASc scores, Gensini scores, and mortality among the patients included in the study. In patients evaluated with a diagnosis of acute coronary syndrome, the Gensini score was statistically associated with cardiac biomarkers (hs-Troponin, CK-MB), glycemic control (HbA1c), inflammatory markers (CRP, WBC), and renal function indicators (urea, creatinine), while the CHADS₂-VASc score showed significant correlations with hematological parameters (hemoglobin, hematocrit) and metabolic markers (glucose, HbA1c). Both scoring systems were negatively correlated with ejection fraction (EF). These findings suggest that both scores may serve not only in clinical risk stratification but also as helpful tools in biochemical and functional evaluation. Conclusion: The CHA₂DS₂-VASc score is a valuable indicator for reflecting disease severity and clinical outcomes in patients with acute coronary syndrome; however, integrating it with other clinical and laboratory parameters may provide a more comprehensive assessment.