VO+2 ve Cu+2 katkılı amonyum tetraoksalat di-hidrat tek kristalinin EPR incelemesi
Epr investigation of ammonium tetraoxalate di-hydrate dopep with VO+2 and Cu+2
- Tez No: 96899
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TAPRAMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, Oksalat, Cu+2 kompleks, VO+2 kompleks
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Cu+2 ve VO+2 katkılandınlmış Amonyum Tetraoksalat Di-Hidrat [NH4H3(C204)2].2H20 (ATO) tek kristalinin EPR incelemesi yapılmıştır. Triklinic simetri grubuna ait bu kristallerde beklenildiği gibi tek site gözlenmiştir.Kristallerin oda sıcaklığında alman spektrumlanmn analizinde bu amaç için yapılmış bilgisayar programlan kullanılmıştır. VO+2 katkılı tek kristallerde bize yapı hakkında bilgi veren spin-Hamiltonien ve dalga fonksiyonu terimleri tespit edilmiştir. Cu+2 katkılı tek kristallerde ise Jahn-Teller teoremi kullanılarak paramanyetik çevredeki eşlenmemiş elektronun taban durumu dalga fonksiyonu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Ammonium Tetraoxalate Di-Hydrate [NH4H3(C204)2].2H20 (abbreviated ATO) single crystals doped with VO+2 and Cu+2 ions were investigated by EPR spectroscopy at room temperature. ATO single crystal is in triklinic symetry, and only single site were observed for both ions, as expected. The analysis of each spectra at room temperature were made using a computer program devoloped for this purpose. In VO+2 doped single crystal, spin-Hamiltonien and wave function parameters were determined which give information about the structure of the complexes. In Cu+2 doped single crystal, the ground state wave function of unpaired electron was established and the electron distribution is discussed.Key Words : EPR, Oxalate, VO+2 complexes, Cu+2 complexes