Camsı yapıların elektron paramanyetik rezonans ile incelenmesi
Electron paramagnetic resonance spectrosciopic investigation of some glasses
  1. Tez No: 185402
  2. Yazar: ALİ TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP TAPRAMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EPR, Camsı Yapılar, Cu +2 komplekleri, VO +2 kompleksleri, EPR Spectra, Glassy states, Cu +2 Complexes, VO +2 ComplexesII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
CAMSI YAPILARIN ELEKTRON PARAMANYETİK REZONANS İLEİNCELENMESİÖZETBu çalışmada, çeşitli maddelerden değişik oranlarda karıştırılarak hazırlanan veiçerisine az miktarda paramanyetik Cu +2 ve VO +2 iyonları katkılandırılan ve 800 oC ile1200 oC arası sıcaklıkta eritilerek elde edilen bazı camsı yapılar EPR spektroskopisi ileincelenmiştir. Yapılan camsıların, bileşenlerine ve bileşenlerinin oranlarına bağlı olarakfarklılıklar gösterdiği gözlenmiştir.Yapılan deneyler sonucunda elde edilen camsılar:(10Na 2 O ⋅ 25PbO ⋅ 65B2 O3 ) , (30ZnO ⋅ 60SiO 2 ⋅10B2 O3 ) ,VO 2+ katkılı(40KF ⋅ 25Na 2 O ⋅ 5LiSO4 ⋅ 30SiO 2 ) , (35Na 2 O ⋅10ZnO ⋅ 55SiO 2 ) ve Cu +2 katkılandırılmış(15ZnO ⋅15CaO ⋅ 70SiO 2 ) , (50Na 2 O ⋅15PbO ⋅ 35B2 O3 ) , (25ZnO ⋅ 65SiO 2 ⋅10B2 O3 ) ,(65Na 2 O ⋅ 35SiO 2 ) camsılarıdır. Bu camsıların g spektroskopik yarılma faktörleri, aşırıince yapı sabitleri, çizgi genişlikleri, çizgi şiddetleri ve moleküler yörünge parametreleriEPR spektrumları incelenerek hesaplanmıştır.Serbest VO2+ iyonlarında sekiz çizgi ve serbest Cu +2 iyonlarında dört çizgiolması gerekirken, incelenen VO2+ katkılandırılmış spektrumlar sekiz paralel ve sekizdik bileşen olmak üzere toplam onaltı çizgi; Cu 2+ katkılandırılmış camsılarınspektrumlarında ise dört paralel ve dört dik olmak üzere toplam sekiz çizgi içerdiğigözlenmiştir. Bu da bize camsı yapının yerel simetrisinin eksensel simetrik olduğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
ELECTRON PARAMAGNETIC RESONANCE SPECTROSCIOPICINVESTIGATION OF SOME GLASSESABSTRACTIn this work, some glassy states which were prepared by mixing differentmaterials in various rates and melt in a temperature between 800 oC and 1200 oC andin which very few paramagnetic Cu +2 and VO +2 ions doped were investigated withEPR. Some differances were observed according to components and rates ofcomponents in glassy states which were made.The glassy states that were obtained after the experiments were;The states (10Na 2 O ⋅ 25PbO ⋅ 65B2 O3 ) , (30ZnO ⋅ 60SiO 2 ⋅10B2 O3 ) ,(40KF ⋅ 25Na 2 O ⋅ 5LiSO4 ⋅ 30SiO 2 ) , (35Na 2 O ⋅10ZnO ⋅ 55SiO 2 ) doped with VO 2+ andthe states (15ZnO ⋅15CaO ⋅ 70SiO 2 ) , (50Na 2 O ⋅15PbO ⋅ 35B2 O3 ) ,(25ZnO ⋅ 65SiO 2 ⋅10B2 O3 ) , (65Na 2 O ⋅ 35SiO 2 ) doped with Cu +2 . The g spectroscopicsplit foctor, hyperfine split constants, line wide, line strength and moleculler orbitalparametters were culculated by investigating EPR spectra.Although there should be eigth lines in free VO2+ ions and four lines in freeCu +2 ions, after the experiments it is seen that the investigated spectra with VO 2+consists of 16 lines as a total (eigth parallels and eigth perpendicular components) andthe spectra with Cu +2 consists of eigth lines as a total (four parallels and fourperpendicular components). This shows that the local symetry of the glassy states isaxial symetric.