Bazı tartarat, oksalat ve amino asit bileşiklerinde VO2+ ve Cu2+ komplekslerinin EPR incelemesi
Epr investigation of Cu2+ and V02+ complexes in some tartrate, in oxalate and ev amino acid compounds
  1. Tez No: 78578
  2. Yazar: BÜNYAMİN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TAPRAMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EPR, Tartrates, Oxalets, V02+ complexes, Cu2+ complexes
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
BAZI TARTARAT, OKSALAT VE AMİNO ASİT BİLEŞİKLERİNDE V02+ VE Cu2+ KOMPLEKSLERİNİN EPR İNCELEMESİ ÖZET Bu çalışma üç kısımdan oluşmuştur. Birinci kısımda Cu2+ ve V02+ katkılandırılmış diamanyetik Diamonyum di-Tartarat [(NH4)2C4H406, kısaca DADT], Sodyum di- Tartarat [2NaC4H406, kısaca SDT] tek kristallerinin EPR çalışmaları oda sıcaklığında ve 113 °K de yapılmıştır. Bu kristaller çeşitli sıcaklıklarda benzer EPR spektrumları vermişlerdir. Monoklinik kristal simetri grubuna ait iki tartarat grubunda beklenen iki site gözlenmemiş bunun yerine manyetik alan kristalin b ekseni doğrultusunda olduğunda Cu2+ ve V02+ iyonları için bir çok beklenmeyen çizgi gözlenmiştir. Cu2+ ve V02+ katkılandırılmış DADT ve SDT tek kristallerinin her ikisinde de çok sayıda çizgi gözlenmiştir. Herbir spektrumun çözümü ve analizinde bu amaç için yapılmış bir bigisayar porogramı kullanılmıştır. Herbir grup için spektrumlar çözümlendikten sonra, yapı ve temel durum dalga fonksiyonları tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci kısımda, V02+ katkılandırılmış Amonyum Oksalt Monahidrat [(NH4)2C204.H20, kısaca AOMH] ve Potasyum Hidrojen Oksalat [KHC204, kısaca PHO] tek kristalimin EPR çalışması gerçekleştirilmiştir. Burada manyetik olarak farklı sekiz kompleks merkezi gözlenmiştir. Bu spektrum, ortorombik simetriye göre dört site'lı iki grup (takım) olarak çözümlenmiştir. Koordinasyon simetri, deneysel sonuçların kullanımı ile çözülmüştür. Benzer çalışmalar V02+ katkılı Potasyum Hidrojen Oksalat [KHC2O4, kısaca PHO] ve Cu2+ katkılı Sodyum Hidrojen Oksalat [NaHC204.H20, kısaca SHO] tek kristalleri içinde yapılmıştır. Kompleks yapısı ve dalga fonksiyonları belirlenerek sonuçlar tartışılmıştır. Üçüncü kısımda Cu2+ katkılı dl-Aspartik Asitin EPR çalışması ele alınmıştır. Kompleksin iki site'ı belirlenmiş ve çözülmüştür. Hesaplamalar, g ve A nın esas eksen değerlerinin eksensel simetrik olmadığı sonucunu vermiştir. Bu toz spektrum ile uyum içindedir. Elektron durumu için temel durum dalga fonksiyonu deneysel olarak elde edilen spin-Hamiltonien parametreler kullanılarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : EPR, Tartaratlar, Oksalatlar, V02+kompleks, Cu2+ kompleks
Özet (Çeviri)
IIABSTRACT This study consists of three parts. In the first part, the EPR studies of Cu2+ and V02+ doped diamagnetic Diammonium di-Tartrate [(NH^GjRiOe, abbreviated as DADT], Sodium di'-Tartrate [2NaC,4H406, abbreviated as SDT] single crystals were carried out at room temperature and 1 13 K. These crystals have shown similar EPR spectra in various temperatures. In two tartrate groups which belong to monoclinic crystal symmetry, expected two sites were not observed, instead unexpected multiple lines were observed for Cu2+ and V02+ ions when the magnetic field was along the b-axis of the crystal. A large number of lines were observed in both Cu2+ and V02+ doped DADT and SDT single crystals. The analysis and resolution of each spectra was made by making use of a computer program developed for this purpose. After resolving the spectra, the structure and ground state wave functions are discussed. In the second part of the study, the EPR studies of Cu2+ doped Sodium Hydrogen Oxalate [NaHC204.H20, abbreviated as SHD] and V02+ doped Ammonium Oxalate Monohydrate [(NH4)2C204.H20, abbreviated as AOMH] single crystals were performed. Magnetically different eight complex centers were observed, this was resolved as two sets of four sites, according to orthorhombic crystal symmetry. The coordination symmetry was determined by using the experimental results. Similar studies were also made for V02+ doped Potassium Hydrogen Oxalate and Cu2+ doped Sodium Hydrogen Oxalate single crystals. The complex structures and the wave functions were determined and the results were discussed. The third part consists of the EPR study of Cu2+ doped J/-Aspartic Acid. Two complex sites were determined and resolved. The calculations gave the results that the principal axis values of g and A were not axial symmetric. This was consistent with powder spectrum. Using the spin-Hamiltonien parameters obtained from the experiment, the ground state wave function of the electron state was calculated.