Afet sonrası acil durumlar için taşınabilir enerji dağıtım sistemi tasarımı
Design of portable energy distribution system for post-disaster emergencies
- Tez No: 968991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektrik dağıtım sistemleri, Enerji dağıtım sistemleri, Electric distribution systems, Energy distribution systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, doğal afetlerin ardından elektrik dağıtım şebekelerinin işlevselliğini yitirmesi durumunda geçici barınma ve arama-kurtarma alanlarına yönelik acil enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına teknik bir çözüm modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, afet sonrası oluşan elektrik kesintilerinin etkilerini en aza indirgemek ve enerji arz güvenliğini sağlamak için alternatif şebeke yapılarını teknik ve ekonomik açıdan değerlendirmektir. Çalışmanın ilk bölümlerinde, afetlerin enerji altyapılarına olan etkileri ile birlikte, Türkiye'nin deprem riski ve mevcut elektrik şebeke sistemlerinin yapısı ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Takip eden bölümlerde, elektrik üretim ve iletim sistemleri teknik bakış açısıyla ele alınmış, AG ve YG şebekeleri, şebeke çeşitleri ve tasarım ilkeleri teorik altyapı ile desteklenmiştir. Tezin uygulama kısmında ise, hasar görmüş bir dağıtım şebekesi alanında iki farklı senaryo tasarlanarak konteyner kentler ve arama-kurtarma bölgeleri için kurulu güç hesapları yapılmış, uygun malzeme ve şebeke yapısı önerilmiştir. Uygulama senaryolarında, güvenli, hızlı kurulabilir ve afet koşullarına uygun bir elektrik şebekesi tasarımı yapılmış, yük tahmini ve uygun alan seçimi ile alternatif enerji besleme çözümleri sunulmuştur. Sonuç olarak, afet sonrası geçici barınma alanları ve kurtarma bölgeleri için güvenilir enerji tedariğinin, etkin planlama ve uygun şebeke yapıları ile sağlanabileceği ortaya konmuştur. Bu bağlamda çalışma, enerji sürekliliği açısından kritik önem taşıyan altyapıların afet sonrası yeniden yapılandırılmasına yönelik uygulanabilir teknik bir rehber sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on developing a technical model for providing emergency electricity to temporary shelters and search and rescue zones in the aftermath of natural disasters, particularly where existing power distribution networks have lost functionality. The primary aim is to minimize the impact of power outages following disasters and ensure energy supply security by evaluating alternative network structures in terms of technical feasibility and economic efficiency. The initial chapters of the study present a comprehensive analysis of the effects of disasters on energy infrastructure, the seismic risk profile of Türkiye, and the structural features of the national electrical grid. Subsequently, a technical overview of electricity generation and transmission systems is provided, with a focus on medium and high-voltage networks, network types, and design principles. In the application phase of the thesis, two scenarios were developed: one addressing container settlements and the other supporting search and rescue operations. Load estimations were performed, and suitable materials and network designs were proposed accordingly. In both scenarios, reliable, rapidly deployable, and disaster-adapted electrical networks were designed, incorporating load forecasting and transformer selection to offer alternative energy supply solutions. As a result, the study demonstrates that ensuring reliable energy access in post-disaster temporary accommodation and operational zones is achievable through effective planning and appropriate network design. This thesis thus provides a practical technical guide for the post-disaster restructuring of critical power infrastructure.