Bizans kiliselerinin mimari ikonografisinde Ambonlar ve Türkiye'deki Bizans Ambonları
The Ambos in architectural iconography of the Byzantine churches and the Byzantine Ambos in Turkey
  1. Tez No: 969008
  2. Yazar: İÇİM BENGİSU GÖKTÜRK YAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAK TÜRKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans mimarisi, Bizans sanatı, Dini motifler, Kutsal yerler, Mimari yananlam, Sembolizm, Taş eserler, İkonografi, Byzantine architecture, Byzantine art, Religious motifs, Sacred places, Architectural connotation, Symbolism, Stone works, Iconograpy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bizans kiliselerinin nef bölümünde, bema alanı dışında yer alan veya genellikle solea adı verilen bir geçit ile buraya bağlanan ambonlar, kiliselerde dini ve sosyal işlevler için kullanılan bir kürsüdür. Ancak ambonların yalnızca bir vaaz kürsüsü olmadığı ve kiliseler içerisinde yaratılan liturjik sembolizme katkı sunduğu açıktır. Özellikle izleyicilerin algısında bu eserlerin önemli bir yere sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bizans kaynaklarında yer alan liturjik metinler içerisinde ambonların sembolizmi, en genel anlamda İsa'nın mezarından hareket ettirilen taş ve yeniden diriliş haberinin duyurulduğu yer olarak geçmektedir. Ambonlar için yapılan yorumlar aynı zamanda İncil'deki birtakım olayların gerçekleştiği kutsal mekânlardan olan Kutsal dağların önemli bir görüntüsünü de sunmaktadır. Bu konuyla bağlantılı olarak ambonlar için yapılmış başka bir yorum da onun Yakup'un merdivenini sembolize etmesidir. Dolayısıyla ambonlar kiliseler içerisinde İsa'nın yeniden dirilişinin duyurulduğu kutsal mezar taşı sembolizminin yanında Tanrısal mekân konumunda Tanrısal iletişimin gerçekleştiği yerler olarak önemli anlamlar kazanmaktadır. Çalışmamızda Türkiye'deki Erken ve Orta Bizans Dönemi'ne ait 155 ambon değerlendirmeye alınmıştır. Örnekler malzeme, form, kompozisyon özellikleri ile incelenerek ambon merdiven yan levhalarının kompozisyon düzeni için Peschlow tipolojisine ek olarak“Tip 2a”isimli yeni bir alt tip önerilmiştir. Çalışmamızda eserlerin üzerinde yer alan bezemelerin sembolik anlamları irdelenmiş ve bu örnekler tasvir- mimari ikonografi ilişkisi bağlamında değerlendirilmiştir. Ambonların, üzerinde yer alan bezemelerin ambonlar için yaratılan metaforik düşünceye uygun şekilde tasarlanmış olabileceği ve bezeme programında bu fikri alegorik şekilde yansıtan tasvirlerin uygulanmış olabileceği düşünülmektedir. Bu sembolizmin temelinde İsa'nın ölümünden sonra yeniden dirilişi ile sağlanan Hıristiyanlıktaki kurtuluş fikri ile ilişkili konuların vurgulandığı ve kutsal dağlardaki ışık ikonografisinin de bu tasvirlere yansıdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the nave section of Byzantine churches, pulpits located outside the bema area or connected to it by a passageway commonly known as the solea are platforms used for religious and social functions in churches. However, it is clear that pulpits are not merely platforms for preaching, but also contribute to the liturgical symbolism created within churches. It is understood that these works occupy an important place in the perception of the audience. In the liturgical texts found in Byzantine sources, the symbolism of ambos is generally described as the place where the stone was moved from Jesus' tomb and the news of his resurrection was announced. Interpretations of ambos also present an important image of the Holy Mountains, which are sacred places where certain events in the Bible took place. Another interpretation of the ambo, related to this topic, is that it symbolizes Jacob's ladder. Thus, in addition to the symbolism of the holy tomb stone where Jesus' resurrection was announced, ambons also acquire important meanings as places of divine communication in the divine realm within churches. In our study, 155 ambos belonging to the Early and Middle Byzantine periods in Türkiye were evaluated. The examples were examined in terms of material, form, and composition characteristics, and in addition to Peschlow's typology, a new sub-type named“Type 2a”was proposed for the composition arrangement of the side panels of the ambo stairs. In our study, the symbolic meanings of the decorations on the works were examined, and these examples were evaluated in the context of the relationship between iconography and architecture. It is thought that the ambos may have been designed in accordance with the metaphorical idea created for them, and that the decorations in the decoration program may have been applied in an allegorical way to reflect this idea. It is understood that the basis of this symbolism emphasizes themes related to the idea of salvation in Christianity, which was achieved through the resurrection of Jesus after his death, and that the iconography of light on holy mountains is also reflected in these depictions.