Compliance with the EU carbon border adjustment mechanism: comparison of Brazil, South Korea, and Turkey
Ab sınırda karbon düzenleme mekanizması'na uyum: Brezilya, Güney Kore ve Türkiye karşılaştırması
- Tez No: 969021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ERTUGAL ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çevre politikaları, İklim politikaları, Environmental policies, Climate policy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, özellikle AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (AB SKDM) bağlamında, Türkiye, Güney Kore ve Brezilya gibi AB düzenleyici etkisi altındaki üçüncü ülkelerin, Avrupa Birliği'nin çevre yönetişimiyle uyum modellerini araştırmaktadır. Avrupalılaşmanın teorik çerçevelerinden ve politika araçları tipolojisinden yararlanan çalışma, bu ülkelerin AB'nin değişen iklim standartlarına ve piyasa tabanlı karbon düzenlemelerine nasıl yanıt verdiğini incelemektedir. Otuzdan fazla resmi politika belgesinin karşılaştırmalı analizi yoluyla tez, AB ile uyuma dirençten politika yakınsamasına kadar uzanan uyum stratejilerindeki farklılıkları belirlemektedir. Çalışma, NATO çerçevesi aracılığıyla politika araçlarını sistematik olarak işlevsel hale getirerek, iklim değişikliği normlarının AB sınırlarının ötesine nasıl yayıldığına ve küresel yeşil dönüşümde gelişmekte olan ekonomilerin stratejik yanıtlarına ilişkin ayrıntılı bir içgörü sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the alignment models of third countries under EU regulatory influence such as Turkey, South Korea and Brazil with the environmental governance of the European Union, particularly in the context of the EU Carbon Border Adjustment Mechanism (EU CBAM). Drawing on theoretical frameworks of Europeanization and policy instruments typology, the study examines how these countries respond to the EU's evolving climate standards and market-based carbon regulations. Through a comparative analysis of more than thirty official policy documents, the thesis identifies differences in alignment strategies ranging from resistance to policy convergence. By systematically operationalizing policy instruments through the NATO framework, the study provides a detailed insight into how climate norms are diffusing beyond EU borders and the strategic responses of emerging economies in the global green transition.