Ultrasonografi ile zor laringoskopi ve zor maske ventilasyonunun öngörücülerinin araştırılması
Investigation of predictors of difficult laryngoscopy and difficult mask ventilation by ultrasonography
  1. Tez No: 969022
  2. Yazar: AYDIN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SERKAN TELLİ, PROF. DR. CANAN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hava yolu, ultrasonografi, zor entübasyon, zor maske ventilasyonu, cilt–epiglot mesafesi, hyomental mesafe, Airway, ultrasonography, difficult intubation, difficult mask ventilation, skin to epiglottis distance, hyomental distance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif gözlemsel çalışmanın amacı, preoperatif üst hava yolu ultrasonografik ölçümlerinin zor laringoskopi (≥2 entübasyon denemesi) ve zor maske ventilasyonunu (çift elle veya başarısız maske ventilasyonu) öngörmedeki etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra Kütahya SBÜ Şehir Hastanesi'nde genel anestezi altında entübasyon planlanan 18 yaş ve üzeri, ASA I–III durumundaki 400 hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif olarak klinik hava yolu testleri (Mallampati, Üst Dudak Isırma, tiro mental, sterno mental vb.) ile ultrasonla cilt–epiglot, cilt–tiroid kıkırdağı, tiroid–epiglot, hyomental mesafe (nötral ve ekstansiyon), dil kalınlığı ve ön epiglotik boşluk ölçümleri yapıldı. Entübasyon ve maske ventilasyon işlemleri standart protokole göre gerçekleştirildi. İstatistiksel analiz SPSS 26,0 ile yapıldı; grup karşılaştırmaları için t testi/Mann–Whitney/Ki kare; ek olarak ROC analizi ile ayırt edicilik değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 400 hastanın ort. yaşı 47,8±15,7 yıl olup %52,8'i kadındı. Zor entübasyon insidansı %5 (n=20), zor maske ventilasyon oranı ≈%6 idi. Ultrasonografik parametreler arasında cilt–epiglot mesafesi zor entübasyonu öngörmede en yüksek ayırt ediciliğe sahipti (AUC=0,912, p<0,001); önerilen kesme değeri ≥2,14 cm ile duyarlılık %85, özgüllük %91 elde edildi. Cilt–tiroid mesafesi (AUC=0,796), tiroid–epiglot mesafesi (AUC=0,762), dil kalınlığı (AUC=0,693) ve ön epiglotik boşluk (AUC=0,697) da anlamlı ayırt edicilik gösterdi. Zor maske ventilasyonunu öngörmede cilt–epiglot mesafesi (AUC=0,689; kesme 1,89 cm), cilt–tiroid mesafesi (AUC=0,649) ve hyomental mesafe (ekstansiyon, AUC=0,655) anlamlı bulundu. Klinik testler bazı ilişkiler gösterse de ultrasonografik ölçümler genel olarak daha güçlü öngörücü olarak saptandı. Sonuç: Preoperatif üst hava yolu ultrasonografisi, özellikle cilt–epiglot ve cilt–tiroid kıkırdağı mesafeleri, zor laringoskopi ve zor maske ventilasyonunu öngörmede faydalı, objektif ve tamamlayıcı bir yöntemdir. Kesme değerlerinin doğrulanması için çok merkezli çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Predictors of Difficult Laryngoscopy and Difficult Mask Ventilation by Ultrasonography Aim: This prospective observational study aimed to evaluate the effectiveness of preoperative upper airway point of care ultrasound measurements in predicting difficult laryngoscopy (≥2 intubation attempts) and difficult mask ventilation (two handed or impossible mask ventilation). Materials and Methods: After ethics committee approval, 400 patients aged ≥18 years with ASA physical status I–III who were scheduled for endotracheal intubation under general anesthesia at Kütahya SBÜ City Hospital were enrolled. Preoperative clinical airway tests (Mallampati, Upper Lip Bite Test, thyromental distance, sternomental distance, etc.) and ultrasound measurements (skin to epiglottis distance, skin to thyroid cartilage distance, thyroid to epiglottis distance, hyomental distance in neutral and extension, tongue/thickness, and pre epiglottic space) were obtained. Intubation and mask ventilation were performed according to standard protocol. Statistical analyses were performed with SPSS 26,0; group comparisons used t test / Mann–Whitney / Chi square as appropriate and diagnostic performance was assessed by ROC analysis. Results: Four hundred patients were included (mean age 47.8 ± 15.7 years; 52.8% female). The incidence of difficult intubation was 5% (n = 20), and the rate of difficult mask ventilation was approximately 6%. Among ultrasound parameters, the skin to epiglottis distance had the highest discriminative ability for difficult intubation (AUC = 0,912, p < 0,001); a cut off ≥ 2,14 cm yielded sensitivity 85% and specificity 91%. Skin to thyroid distance (AUC = 0,796), thyroid to epiglottis distance (AUC = 0,762), tongue thickness (AUC = 0.693) and pre epiglottic space (AUC = 0,697) also showed significant discrimination. For prediction of difficult mask ventilation, skin to epiglottis distance (AUC = 0,689; cut off 1.89 cm), skin to thyroid distance (AUC = 0,649) and hyomental distance in extension (AUC = 0,655) were significant predictors. Although some clinical tests (Mallampati, ULBT, etc.) were associated with outcomes, ultrasound measurements generally demonstrated stronger predictive performance. Conclusion: Preoperative upper airway ultrasonography—particularly skin to epiglottis and skin to thyroid cartilage distances—serves as a useful, objective, and complementary tool for predicting difficult laryngoscopy and difficult mask ventilation. Multicenter studies are recommended to validate the proposed cut off values.