Türkiye, singapur ve ispanya matematik ders kitaplarındaki aritmetik sözel problemlerin karşılaştırılmalı analizi
A comparative analysis of arithmetic word problems in Turkiye, singapore and spain mathematics textbooks
  1. Tez No: 969077
  2. Yazar: AYŞE NUR YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Aritmetik sözel problemler, ders kitaplarının karşılaştırılması, matematik ders kitapları, problem çözme, Arithmetic word problems, comparison of textbooks, math textbooks, solving problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye, İspanya ve Singapur olmak üzere üç farklı eğitim sistemindeki 1-6. sınıf matematik ders kitaplarındaki aritmetik sözel problemlerin karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır. Ders kitaplarının matematik öğretimini ve öğrenci şekillendirmedeki temel rolünü kabul ederek, bu araştırma, aritmetik sözel problemlerin sıklığı, anlamsal-matematiksel yapısı ve eşlik eden görselleri açısından uluslararası farklılıkları belirlemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bulgular, önemli uluslararası farklılıklar olduğunu göstermektedir. Singapur ders kitapları, yüksek TIMSS puanlarına dayalı beklentilerin aksine, Türkiye ve İspanya ile karşılaştırıldığında tutarlı bir şekilde daha yüksek bir sıklıkta ve daha dengeli bir aritmetik sözel problem yapıları dağılımı sergilememiştir. İspanyol ders kitapları genel olarak belirgin şekilde daha yüksek bir aritmetik sözel problem oranı ve anlamsal yapılarda daha fazla çeşitlilik gösterirken, Türk ders kitapları en düşük sıklıkta ve özellikle karmaşıklar yapılar açısından en az çeşit problem türüne sahiptir. İspanya ders kitaplarının görselleri en yüksek miktardayken, Singapur ders kitaplarında örgütsel görseller daha çok rastlanmış ve bu, model metodu gibi görsel problem çözme stratejilerine olan vurgularıyla uyumludur. Bu sonuçlar, ders kitaplarında yansıtıldığı gibi, matematik eğitiminde“uygulanan müfredatın”bu ülkeler arasında önemli ölçüde değiştiğini ve öğrencilerin çeşitli problem çözme becerileri ve kavramsal anlayış geliştirme fırsatlarını potansiyel olarak etkilediğini göstermektedir. Çalışma, öğretim programı geliştiricileri, ders kitabı yazarları ve öğretmenler için önemli eğitimsel çıkarımlar sunarak, sağlam matematiksel muhakeme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek için aritmetik sözel problemlerin daha dengeli ve çeşitli bir şekilde dahil edilmesi ve görsellerin stratejik olarak daha çok kullanılması ihtiyacını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a comparative analysis of arithmetic word problems in grades 1-6 mathematics textbooks from three distinct educational systems: Türkiye, Spain, and Singapore. Recognizing the pivotal role of textbooks in shaping mathematical instruction and student learning, this research aims to identify and compare cross-national differences in the frequency, semantic-mathematical structure, and accompanying illustrations of arithmetic word problems. The findings indicate significant cross-national variations. Singaporean textbooks, contrary to expectations based on their high TIMSS scores, did not consistently exhibit a higher frequency or a more balanced distribution of arithmetic word problem structures compared to Türkiye and Spain. While Spanish textbooks showed a notably higher proportion of arithmetic word problems overall and greater diversity in semantic structures, Turkish textbooks presented the lowest frequency and the least diverse range of problem types, particularly in terms of complex structures. Regarding illustrations, Spain demonstrated the highest prevalence of visual aids, while organizational illustrations were more frequently observed in Singaporean textbooks, aligning with their emphasis on visual problem-solving strategies like the model method. These results suggest that the“implemented curriculum”in mathematics education, as reflected in textbooks, varies considerably across these countries, potentially influencing students' opportunities to develop diverse problem-solving skills and conceptual understanding. The study provides crucial educational implications for curriculum developers, textbook authors, and teachers, highlighting the need for a more balanced and diverse inclusion of arithmetic word problems and strategic use of illustrations to foster robust mathematical reasoning and problem-solving abilities.