Gümüş daimin florür ile modifiye atravmatik restoratif tedavi uygulamasının etkinliğinin İn Vitro koşullarda değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of modified atraumatic restorative treatment with silver daimine fluoride under In Vitro conditions
  1. Tez No: 969117
  2. Yazar: MERVE MANDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN SEYMEN, DOÇ. DR. MUSA KAZIM ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş Diamin Florür, Bağlanma Dayanımı, Remineralizasyon, Erken Çocukluk Çağı Çürüğü, Cam İyonomer Siman, Azı dişi-üçüncü, Diş çürükleri, Süt dişleri, Çocuk diş hekimliği, Silver Diamine Fluoride, Shear Bond Strength, Remineralization, Early Childhood Caries, Glass İonomer Cement, Molar-third, Dental caries, Tooth deciduous, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması ortodontik ve gömük kalma nedenleri ile çekilmiş 3. büyük azı dişlerine farklı formülasyonda gümüş diamin florür (GDF) uygulamasından 1 hafta sonra cam iyonomer siman (CİS) ile restore edilen dişlerde, GDF uygulamasının restorasyonlardaki mikrosızıntıya etkisinin ve makaslama bağlanma dayanımı değerlerine etkisinin in vitro koşullarda araştırılması ve sonuçlarının klinik kullanıma katkı sağlaması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 56 adet çekilmiş 3. büyük azı dişinin 28 adedi bağlanma dayanımı testi 28 adedi mikrosızıntı testi için kullanılmıştır. Bağlanma dayanımı testi için dişler 4 alt gruba ayrılmıştır: 1.Grup: %38 GDF jel+Equia Forte 2.Grup: %38 GDF likit+Equia Forte 3.Grup: %38 GDF + KI+Equia Forte 4.Grup: Negatif kontrol grubu olup sadece Equia Forte uygulanmıştır. Tüm gruplarda yapay dentin çürüğü oluşturulmuş ve restorasyonlar GDF uygulamasından 1 hafta sonra yapılmıştır ve örnekler 37°C'de yapay tükürükte bekletilmiştir. 3×4 mm boyutunda restorasyon uygulamasından 24 saat sonra universal test cihazı ile makaslama bağlanma dayanımı (MBD) değerleri ölçülmüştür. Kırık tipleri stereomikroskop, kırık yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskopu (SEM) ile incelenmiştir. Mikrosızıntının değerlendirilmesinde, boya penetrasyon yöntemi tercih edilmiştir. Bukkal yüzeylerinde standart olarak 4×3×2 mm boyutlarında sınıf V kaviteler hazırlanan örneklerin restorasyonları yapıldıktan sora 500 kez termal siklus uygulanmış ve %0,5'lik bazik fuksin boyası içerisinde 24 saat bekletilmiştir. 1 gün sonra restorasyonun ortasından bukkolingual doğrultuda longitudinal kesitler alınmıştır. Örnekler stereomikroskop altında incelenerek mikrosızıntı skorları belirlenmiştir. Gruplar arasında makaslama bağlanma dayanımı değerleri (p:0.259) ve kırık tipleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında oklüzal mikrosızıntı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p= 0.723). Gruplar arasında gingival mikrosızıntı düzeyleri açısından anlamlılığa yakın olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p= 0.059). Faklı formülasyonlarda uygulanan GDF'nin restorasyonların bağlanma dayanımı ve mikrosızıntısı üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to investigate, under in vitro conditions, the effects of different formulations of silver diamine fluoride (SDF) on microleakage and shear bond strength in teeth restored with glass ionomer cement (GIC) one week after SDF application. The study was conducted on third molars extracted due to orthodontic indications or impaction, with the ultimate goal of contributing to clinical practice. A total of 56 extracted third molars were included: 28 for shear bond strength (SBS) testing and 28 for microleakage assessment. For the SBS test, samples were divided into four subgroups: Group 1: 38% SDF gel + Equia Forte; Group 2: 38% SDF solution + Equia Forte; Group 3: 38% SDF + Potassium iodide (KI) + Equia Forte; Group 4: Negative control (Equia Forte only). Artificial dentin caries were created in all samples, restorations were placed one week after SDF application, and samples were stored in artificial saliva at 37°C. SBS was measured 24 hours post-restoration using a universal testing machine on 3×4 mm restorations. Fracture types were evaluated under a stereomicroscope, and failure surfaces were analyzed via Scanning Electron Microscopy (SEM). For microleakage analysis, standardized Class V cavities (4×3×2 mm) were prepared on the buccal surfaces. After restoration, samples underwent 500 thermocycles and were immersed in 0.5% basic fuchsin dye for 24 hours. Longitudinal sections were taken through the center of each restoration, and dye penetration scores were recorded under a stereomicroscope. No statistically significant differences were observed among the groups in SBS values (p = 0.259) or fracture types (p> 0.05). Occlusal microleakage differences were also not significant (p = 0.723). Although gingival microleakage levels approached significance, no statistical difference was found (p = 0.059). In conclusion, different formulations of SDF had no significant effect on the bond strength or microleakage of restorations.