Batı Anadolu bölgesinde yayılış gösteren Origanum L. (Lamiaceae) türleri üzerinde biyosistematik çalışmalar
Biosystematic studies on the west Anatolian Origanum L. (Lamiaceae) species
  1. Tez No: 96913
  2. Yazar: MEHMET TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOKUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae (Labiatae), Origanum L, Morfoloji, Anatomi, Polen Morfolojisi, Çimlenme, Ekoloji, Lamiaceae (Labiatae), Origanum L, Morphology, Anatomy, Pollen Morphology, Germination, Ecology
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Bu araştırmada Batı Anadolu bölgesinde doğal yayılış gösteren ve 167 istasyondan toplanan Origanum L. örneklerinin taksonomik, morfolojik, anatomik, palinolojik, çimlenme ve ekolojik özellikleri incelenmiştir. O. saccatum P. H. Davis, O. solymicum P. H. Davis, O. hypericifolhım O. Schwarz et P. H. Davis, O. sipyleum L., O. leptocladum Boiss., O. hıısnucan-baserii H.Duman, Z. Aytaç& A.Duran, O. bilgeri P. H. Davis, O. minııtiflorum Schwarz & P. H. Davis, O. majorana L., O. onites L., O. vulgare L. subsp. hirtum (Link.) Ietswaart, O. vulgare L. subsp. viride (Boiss.) Hayek, O. vulgare L. subsp. vulgare Ietswaart araştırma bölgesinde doğal yayılış gösteren türlerdir. O. vulgare subsp. hirtum C3 karesi için yeni kayıttır. Ayrıca araştırma bitkilerinden O. hypericifolhım, O. sipyleum, O. minııtiflorum, O. majorana, O. onites ile O. vulgare subsp. vulgare de araştırma bölgesinde çeşitli illerden ilk kez toplanmışlardır. Araştırma bitkilerinden O. saccatum, O. solymicum, O. hypericifolhım, O. sipyleum, O. leptocladum, O. hıısnucan-baserii, O. bilgeri, O. minutiflorum endemik olan taksonlardır. Bu taksonlardan O. husnucan-baserii IUCN Red Data Book'a göre nadir (R) kategorisindedir. Bazı Origanum türlerinin kök enine kesitlerinde parankimatik öz yoktur. Bu bölgeyi tamamen ksilem elementleri kaplamıştır. Diğer türlerde öz bölgeleri geniş interselüler alanlara sahip, içlerinde nişasta taneleri bulunan parankimatik hücrelerden meydana gelmiştir. Aynı seksiyonda yer aldığı halde O. leptocladum polenleri supraretikulat, O. husnucan-baserii ise retikulat ornementasyon göstermektedir. Origanum türlerinin tohumlan genel olarak günde 16 saat ışığa ve - 20 °C ve +4 °C soğuğa maruz bırakıldıklarında fiziksel etkilerinin tohum çimlenmesini olumlu yönde teşvik ettikleri görülmüştür
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the taxonomical, morphological, anatomical, palynological, phsiological and ecological properties of Origanum L. species which were naturally distributed in West Anatolian Region and collected from 167 different station were investigated. O. saccatum P. H. Davis, O. solymicum P. H. Davis, O. hypehcifolium O. Schwarz et P. H. Davis, O. sipyleum L., O. leptocladum Boiss., O. husnucan-baserii H.Duman, Z. Aytaç& A.Duran, 0. bilgeri P. H. Davis, O. minutiflorum Schwarz & P. H. Davis, O. majorana L., O. onites L., O. vulgare L. subsp. hirtum (Link.) Ietswaart, 0. vulgare L. subsp. viride (Boiss.) Hayek, 0. vulgare L. subsp. vulgare Ietswaart were the naturally distributed species in the study region. O. vulgare subsp. hirtum was the new record for the C3 grid squares. Also, the species of 0. hypericifolium, 0. sipyleum, O. minutiflorum, O. majorana, 0. onites and O. vıdgare L. subsp. vulgare were collected for the first time from different vilayets. O. saccatum, O. solymicum, O. hypericifolium, O. sipyleum, O. leptocladum, O. husnucan-baserii, O. bilgeri, 0. minutiflorum were the endemic taxa. From these taxons O. husnucan-baserii was in Rare (R) category accoding to IUCN Red Data Book. Root cross-section of some Origanum species did not have parenchymatic pith. This part was completely covered by xylem elements. In other species, pith region were consisted of parenchymatic cells which have large intercellular space and have starch grains. Although they were in same section, the pollen ornementation of O. leptocladum were subrareticulate and of O. husnucan-baserii were reticulate. It was shown that the seed germination of Origanum species were encouraged positively when they were supposed to 16 hours light per day and -20 °C, +4 °C cold.