Torna tezgahında devir sayılarının frekans konvertörü ile ayarlanması ve değişen kesme hızının PLC ile kontrolü
In Lathe machine the adjustment of the spindle speed by frequency convertor and the control of cutting speed by PLC
- Tez No: 96912
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ALANYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Torna Tezgahı, PLC, Frekans Konvertörü, İş mili dönme sayısı, Kesme Hızı Değişimi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV ÖZET Yapılan tez çalışmasının amacı, konvansiyonel bir torna tezgahının tahrik mekanizmasına bir frekans konvertörü ve PLC kontrol ünitesi ilavesidir. Bu çalışmaların gerçekleştirildiği torna, puntalar arası uzaklığı 1,5 metre ve iş mili ekseninin kızaklardan yüksekliği 180 mm olan MKE yapısı bir tezgahtır. Tezgah, daha önce CNC kontrol birimi tesis edilmiş olan bir torna tezgahıdır.Bu tornaya önce, iş mili dönme sayısının kademesiz ayarını sağlayan Siemens marka, Midi Master modeli bir konvertör monte edilmiştir. Böylece bir“ dişli kutusu ve variyatör kombinasyonu”elde edilmiştir. Alın tornalama, konik tornalama, eğrisel yüzey tornalama gibi benzeri işlemlerde kalemin radyal kuvvet doğrultusunda hareket esnasında kesme hızının kendiliğinden değiştiği bilinen bir problemdir.Bu ise kesme ve yüzey kalitesi problemleri demektir. Bunun için, bir çözüm olarak, frekans konvertörü ile uyumlu olarak çalışan ve iş mili dönme sayısını otomatik olarak değiştiren bir PLC kontrol birimi tezgaha monte edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study to modify the drive mechanism of a lathe machine by using a PLC control unit and a frequency converter. The defined lathe machine has a point to point distance 1,5 m and height of 180 mm between center of spindle axis and the guides. In the operations such as longitude turning, frontal turning, conical turning, in the direction of the radial force of the tool during the moment, the automatically change of the cutting speed is a common problem.That is to say, this change causes cutting and surface quality problems. A“PLC”control unit which works properly with a frequency convertor and which also automatically changes the spindle speed, has been mounted on the machine as a solution to above defined problem. Key Words : Lathe Machine, PLC, Frequency Convertor, Spindle Speed