Türkiye'de TIMSS ile ilgili yazılmış tezlerin tematik incelenmesi
A thematic review of theses written on TIMSS in Turkey
  1. Tez No: 969143
  2. Yazar: ECE SAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DELİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS, uluslararası değerlendirmeler, tematik inceleme, tematik analiz, meta-sentez, TIMSS, international assessments, thematic review, thematic analysis, meta-synthesis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de TIMSS ile ilgili yazılmış tezlerin nasıl ele alındığını incelemektir. YÖK tez veri tabanında araştırmanın kriterleri göz önünde bulundurularak yapılan tarama sonucunda çalışmaya 161 tez dahil edilmiştir. Bu tezler yıl, tür (yüksek lisans/doktora), yapıldıkları üniversite, ele alınan alan türü (matematik/fen), çalışma yapılan eğitim kademesi, danışmanlarının unvanı ve araştırma yöntemi olmak üzere yedi kategoride incelenmiştir. Araştırmada nitel yaklaşımlardan meta-sentez (tematik inceleme) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, tez türünde en fazla yüksek lisans tezi olduğu, en fazla 2019 yılında tez yazıldığı ve en fazla nicel yöntemlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Danışmanların çoğunlukla doçent doktor olduğu, en çok matematik alanında çalışıldığı, en fazla ortaokul kademesinde çalışmalar yapıldığı görülmüştür. Ayrıca en fazla Hacettepe Üniversitesinde tez yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar literatür ışığında tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine how the academic dissertations written on TIMSS in Turkey are handled. As a result of the scanning carried out in the Turkish Council of Higher Education Thesis Center, 161 theses were included in the study. These theses were examined in seven categories: year, type (MSc/PhD), university, type of field addressed (mathematics/science), level of education studied, title of advisor, and the research method conducted. In the research, meta-synthesis (thematic review) method, one of the qualitative approaches, was used. The results of the research reveal that most of the dissertations were of master's degree, the most dissertations were written in 2019, and the quantitative method was used the most. It was observed that the advisors were mostly associate professors, worked mostly in the field of mathematics, and worked mostly at the secondary school level. It was also concluded that the highest number of dissertations were written at Hacettepe University. The results were discussed in the light of the literature, and some suggestions were given.