Periodontal parametrelerin maksiller sinüs ogmentasyonu sonuçlarına etkisinin radyografik olarak incelenmesi
Radiographic evaluation of the effect of periodontal parameters on the results of maxillary sinus augmentation
  1. Tez No: 969159
  2. Yazar: MEHMET UTKU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik kaybı, maksiller sinüs, sinüs ogmentasyonu, periodontal cep, periodontal hastalıklar, Alveolar bone loss, maxillary sinus, sinus augmentation, periodontal pocket, periodontal diseases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada maksiller sinüs ogmentasyonuna klinik ve radyografik periodontal parametrelerin etkilerinin radyografik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif çalışmaya Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı'nda Kasım 2018 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında lateral pencere yaklaşımı ile uygulanmış sinüs ogmentasyonu vakalarına ait veriler dahil edildi. Hastaların başlangıç periodontal tedavilerinin öncesinde alınan klinik ataçman kaybı (KAK), cep derinliği (CD), sondlamada kanama (SK), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve periodontal kemik kaybı (PEKK) verileri kaydedildi. Ogmentasyon öncesinde alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinde rezidüel kemik yüksekliği (RKY), sinüs genişliği (SG), sinüs membran kalınlığı (SMK) ölçüldü. Dört ay sonra alınan KIBT görüntüleri üzerinde çalışmanın birincil sonucu olarak kabul edilen kemik kazancı (KK) ve ikincil sonuçları olan greft yüksekliği (GY), sinüs hacim farkı (SHF), sinüs membran kalınlığı farkı (SMKF) değerlendirildi. Ogmentasyon işleminin hemen sonrasında alınan panoramik radyograf ile postoperatif dördüncü ayda alınan radyograf kıyaslaması ile çalışmanın ikincil sonucu olan greft rezorpsiyonu (GR) incelendi. Bulgular: Çalışmaya ortalama 47,38±10,02 yaşında 60 hastaya (31 erkek, 29 kadın) ait 84 adet sinüs dahil edildi. KK, GY ve SHF klinik ve radyografik parametrelere göre oluşturulan gruplar arasında anlamlı farklılıklar göstermedi. KAK≥5 mm açısından şiddetli olan grupta ve SMK'nın 0-2 mm olduğu grupta GR, istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,034, p=0,033). KAK≥3 mm, KAK≥5 mm, CD≥6 mm ve şiddetli Gİ gruplarında SMKF açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edildi (p=0,007, p=0,006, p=0,023, p=0,012). RKY ile KK arasında orta düzeyli (r=-0,341, p=0,001), KAK ile GR arasında düşük düzeyli (r=-0,282, p=0,009), SK ile SHF arasında düşük düzeyli (r=-0,219, p=0,046) ve SG ile SHF arasında orta düzeyli (r=0,469, p<0,001) ilişki elde edildi. Sonuç: Bu sonuçlar ışığında lateral pencere yöntemi ile sinüs ogmentasyonunda KAK, CD, SK ve Gİ gibi klinik periodontal parametrelerin greft matürasyonu ve membran fizyolojisi üzerinde etkisi olduğu öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to radiographically evaluate the effects of clinical and radiographic periodontal parameters on maxillary sinus augmentation. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included data on sinus augmentation cases performed with lateral window approach between November 2018 and August 2023 in the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Kütahya Health Sciences University. Clinical attachment loss (CAL), pocket depth (PD), bleeding on probing (BOP), plaque index (PI), gingival index (GI) and periodontal bone loss (PBL) data obtained before periodontal treatment were recorded. Residual bone height (RBH), sinus width (SW), sinus membrane thickness (SMT) were analyzed on cone beam computed tomography (CBCT) images taken before augmentation. Four months later, primary outcome, bone gain (BG), and secondary outcomes, graft height (GH), sinus volume difference (SVD), and sinus membrane thickness difference (SMTD), were evaluated on CBCT images. Graft resorption (GR), the secondary outcome, was analyzed by comparing panoramic radiographs taken immediately after augmentation with the fourth-month radiograph. Results: This study included 84 sinuses of 60 patients (31 male, 29 female) with a mean age of 47.38±10.02. BG, GH and SVD did not show significant differences according to clinical and radiographic parameters. GR was statistically significantly higher in the groups with severe CAL≥5 mm and with SMT 0-2 mm (p=0.034, p=0.033). There were statistically significant differences in SMTD in the CAL≥3 mm, CAL≥5 mm, PD≥6 mm and severe GI groups (p=0.007, p=0.006, p=0.023, p=0.012). There was a moderate correlation between RBH and BG (r=-0.341, p=0.001), a low correlation between CAL and GR (r=-0.282, p=0.009), between BOP and SVD (r=-0.219, p=0.046) and a moderate correlation between SW and SVD (r=0.469, p<0.001). Conclusion: It can be concluded that clinical periodontal parameters such as CAL, PD, BOP and GI have an effect on graft maturation and membrane physiology in sinus augmentation with the lateral window method.