Kortikotomi destekli hızlı ortodontik tedavi gören sınıf 1 çapraşıklığa sahip hastalarda vestibül kemik kalınlığının değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular bone thickness in class i malocclusion treatment with corticotomy assisted rapid orthodontics
- Tez No: 352974
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf I çapraşıklık, Kortikotomi destekli hızlandırılmış ortodonti, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kortikotomi destekli hızlı ortodontik tedavi geleneksel ortodontik tedavi süresini kısaltan, dişlerin hareket alanını 2-3 katına çıkaran, alveoler hacimde artış sağlayarak premolar dişlerin çekimine alternatif oluşturan popüler bir yöntemdir. Trombositten zengin fibrin (TZF), periodontal rejenrasyon, sinüs yükseltme ve soket ögmentasyonu gibi alanlarda da kullanım yeri olan otolog bir fibrin matrikstir. Bu çalışmanın amacı, sınıf I anterior çapraşıklık hastalarında tek başına kortikotomi; kortikotomi ile beraber uygulanan kemik grefti; ve TZF'nin vestibül alveoler kemik kalınlığına etkisini değerlendirmektir. Çalışmamıza sınıf I maloklüzyonu olan 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalar grup 1 (n=10): tek başına kortikotomi uygulanan hastalar; grup 2 (n=10): kortikotomi ile beraber kemik grefti uygulanan hastalar ve grup 3 (n=10): kortikotomi ile beraber TZF uygulanan hastalar olmak üzere üçe ayrılmıştır. Periodontal parametreler ortodontik tedaviden önce (t0), 6. ayda (t1) ve ortodontik tedaviden sonra (t2) değerlendirilmiştir. Vestibül kemik kalınlığı t0 ve t2 zamanlarında, üç boyutlu konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak değerlendirilmiştir. Vestibul kemik kalınlığında Grup 2'de, Grup 1 ve grup 3'e gore istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla artış tespit edildi (p=0,001, p=0,003). Grup 3'te herhangi bir kemik kaybı olmadan dişlerin vestibülündeki kemik kalınlığında artış görüldü. Kortikotomi destekli hızlı ortodontik tedavin süresinin geleneksel ortodontik tedavinin yarısından daha kısa olduğu tespit edildi. Sınıf I maloklüzyon tedavisinde, kortikotomi işlemi kemik grefti veya TZF ile beraber uygulandığında, periodontal sağlık korunarak daha fazla alveolar kemik kalınlığı elde edilebilir. Kemik grefti, mandibular ve maksiller bukkal alveolar kemik kalınlığında daha fazla artış sağlarken, TZF keratinize dişeti genişliği için daha iyi sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Corticotomy asissted rapid orthodontics is a popular method that allows conventional orthodontics faster, increases the envelope of movement 2 to 3 fold and increases the alveolar volume providing an alternative to bicuspid extraction. Platelet rich fibrin (PRF) is an autologous, fibrin matrix that have place in periodontal regeneration, sinus lifting and socket augmentation. The purpose of this study was to evaluate the effect of corticotomy alone, corticotomy combined with bone grafting, and corticotomy with PRF to vestibular alveolar bone thickness, in patients with class I malocclusion. Thirty patients with Class I malocclusionwere included to the study. The patients were divided into three groups: group 1 (n=10) had undergone to corticotomy alone; group 2 (n=10) corticotomy combined with bone grafting and group 3 (n=10) corticotomy combined with PRF. Periodontal parameters were evaluated before (t0); at 6th month of (t1); and after (t2) the orthodontic treatment, in all patients. The vestibular alveolar bone thicknesses were evaluated att0 and t2using three-dimensional cone-beam computed tomography images. Group 2 showed more significant augmentation of vestibular alveolar bone then group 1 and 3 (p=0,001, p=0,003). In group 3bone thickness increased at the vestibular aspect of the teeth, without any bone loss. Treatment time was reduced more than half of the treatment time for corticotomy assisted rapid orthodontics when compared to the conventional orthodontic treatment. More sufficient alveolar bone thickness and preservation of the periodontal health were achieved when the corticotomy procedure was either combined with bone grafting or with PRP for class I malocclusion patients. However, bone grafting provides a better bone thickness at the buccal surface of the anterior teeth of the mandible and maxilla, whereas the thickness of the keratinized gingiva is better with PRP. Key words; Class I malocclusion, Corticotomy, Rapid orthodontics, Cone beam computer tomography.