Deprem sonrası yeniden yapılanmada CBS destekli yerleşim alanı belirleme: Adıyaman ili'nde ahs tabanlı uygunluk analizi
Gis-supported settlement area determination in post-earthquake reconstruction: an ahp-based suitability analysis in adiyaman province
- Tez No: 969171
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALHA TAŞKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Adıyaman, AHS, CBS, Deprem, Weighted Overlay, Yerleşime Uygunluk, Adıyaman, AHP, GIS, Earthquake, Weighted Overlay, Settlement Suitability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye bulunduğu konum itibariyle yüksek sismik aktiviteye sahip bir ülke olup Avrasya, Arap ve Afrika levhalarının kesişim bölgesinde konumlanmaktadır. Ülke sınırları içerisinde yer alan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin aktif bir deprem kuşağında olmasına sebep olmuştur. Yaşanan 6 Şubat depremleri de buna kanıt olmakla birlikte son yılların etkilenen alan bakımından en büyük depremleridir. Bu çalışmada depremden etkilenen Adıyaman ilinde yerleşime uygun alanların belirlenmesi için Eğim, Bakı, Sıcaklık, Yağış, Yükseklik, Arazi Kullanımı, Enerji Nakil Hatlarına Uzaklık (ENHU), Trafo Merkezlerine Uzaklık (TMU), Fay Hatlarına Uzaklık (FHU), Akarsulara Uzaklık (AKU), Karayollarına Uzaklık (KYU), Doğalgaz Hattına Uzaklık (DGHU) ve Yerleşim Alanlarına Uzaklık (YAU) olarak 13 kriter belirlenmiş her bir kriter için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) tabanlı uygulama üzerinden tematik girdi haritaları oluşturulmuştur. Uygunluk analizi için anketlerden ve uzman görüşlerinden yararlanılarak hesaplanan ağırlık oranları temel belirleyici olmakla birlikte bu aşamada CBS tabanlı uygulama üzerinden Ağırlıklı Çakıştırma (Weighted Overlay) yöntemiyle birleştirilmiş ve ilin yerleşime uygunluk seviyesi belirlenmiştir. Elde edilen sonuç haritasına göre Adıyaman ilinin %66'sının yerleşime hiç uygun olmayan ve uygun olmayan alanlar olduğu, %16'sının yerleşime orta uygunlukta olan alanlar olduğu %13 'ünün yerleşime uygun alanlar olduğu ve %5'inin ise yerleşime en uygun alanlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical position, Turkey is a country with high seismic activity, situated at the intersection of the Eurasian, Arabian, and African plates. The presence of the North Anatolian Fault, East Anatolian Fault, and Western Anatolian Fault within its borders places the country in an active earthquake zone. The earthquakes of February 6, 2023, stand as evidence of this fact, representing the most extensive earthquakes in recent years in terms of affected area. In this study, 13 criteria were determined to identify suitable settlement areas in Adıyaman Province, which was affected by the earthquake: Slope, Aspect, Temperature, Precipitation, Elevation, Land Use, Distance To Power Transmission Lines (ENHU), Distance To Transformer Stations (TMU), Distance To Fault Lines (FHU), Distance To Streams (AKU), Distance To Highways (KYU), Distance To Natural Gas Pipelines (DGHU), And Distance To Existing Settlements (YAU). For each criterion, thematic input maps were generated through Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS)-based applications. The suitability analysis was primarily based on weight ratios calculated using survey data and expert opinions. At this stage, the criteria were combined using the Weighted Overlay method within a GIS-based application to determine the settlement suitability level of the province. According to the resulting suitability map, 66% of Adıyaman Province consists of areas that are unsuitable or highly unsuitable for settlement, 16% consists of moderately suitable areas, 13% consists of suitable areas, and 5% represents the most suitable areas for settlement.