Down sendromlu bireylere uygulanan 8 haftalık judo antrenman programının bazı hematolojik parametereler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of an 8-week judo training program applied to individuals with down syndrome on some hematological parameters
- Tez No: 969172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MUHAMMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Down sendromlu, Hematolojik parametre, Judo, Down syndrome, Hematological parameters, Judo
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Down sendromlu bireylere uygulanan sekiz haftalık judo antrenman programının bazı hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, deney ve kontrol grubu olmak üzere iki ayrı grupla yürütülmüş; yalnızca deney grubuna düzenli judo antrenmanları uygulanmıştır. Ön test ve son test verileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve analizlerde parametrik testler kullanılmıştır; çünkü normallik testleri verilerin normal dağılıma uygun olduğunu göstermiştir. Deney grubunda, judo antrenmanı sonrasında HDL düzeylerinde anlamlı bir artış, buna karşılık LDL, total kolesterol, CRP, AST, ALT ve trigliserit düzeylerinde anlamlı azalmalar tespit edilmiştir (p<0.05). Bu bulgular, judo antrenmanının metabolik sağlık üzerinde olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Kontrol grubunda ise egzersiz yapılmamasına rağmen bazı parametrelerde anlamlı değişiklikler gözlenmiş, ancak bu değişimlerin çoğu fizyolojik açıdan olumsuz yönde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, sekiz haftalık judo antrenman programının Down sendromlu bireylerde hematolojik ve biyokimyasal profili olumlu yönde etkilediği, özellikle metabolik sağlık risk faktörlerini azalttığı belirlenmiştir. Bu bulgular, Down sendromlu bireyler için yapılandırılmış egzersiz programlarının hem sağlık gelişimi hem de yaşam kalitesi açısından desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of an eight-week judo training program on certain hematological and biochemical parameters for individuals with Down syndrome. The study was conducted with two separate groups: an experimental and a control group; only the experimental group received regular judo training. Pretest and posttest data were compared, and parametric tests were used in the analyses because normality tests demonstrated that the data were normally distributed. In the experimental group, a significant increase in HDL levels was observed after judo training, while significant decreases were observed in LDL, total cholesterol, CRP, AST, ALT, and triglyceride levels (p<0.05). These findings demonstrate that judo training has positive effects on metabolic health. In the control group, despite not exercising, significant changes were observed in some parameters, but most of these changes were physiologically negative. In conclusion, an eight-week judo training program was found to have positive effects on the motor and biochemical profiles of individuals with Down syndrome, particularly reducing metabolic health risk factors. These findings suggest that structured exercise programs for individuals with Down syndrome should be supported for both health promotion and quality of life.