Periodontal fenotipin, periodontal flep cerrahisi sonrası iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of periodontal phenotype on healing after periodontal flap surgery
- Tez No: 969198
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal Fenotip, Periodontal Flep Cerrahisi, VAS, Periodontal Flap Surgery, Periodontal Phenotype, VAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Periodontal fenotip, periodontal hastalıkların oluşumu, prognozu, tedavisi ve çeşitli periodontal cerrahilerin sonuçları üzerinde etkilidir. Çalışmanın amacı, periodontal ölçümler ve subjektif VAS değerlendirmeleri doğrultusunda, fenotipin periodontal flep cerrahisi sonrası iyileşme üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, periodontoloji kliniğine başvuran, sistemik olarak sağlıklı, klinik olarak periodontitis tanısı almış, horizontal kemik kaybı bulunan ve rejeneratif tedavi uygulanmaksızın flep cerrahisi gerektiren 60 hasta (30 ince, 30 kalın periodontal fenotip) dahil edildi. Periodontal ölçümler ve VAS değerlendirmeleri, preoperatif ve postoperatif dönemler açısından analiz edildi. Bulgular: Fenotip ayrımına gidilmediğinde, preoperatif ve postoperatif dönem karşılaştırıldığında; gingival indeks (Gİ), sondlamada kanama indeksi (SKİ%), cep derinliği (CD), klinik ataçman kaybı, interdental papilla uzunlukları ve genişlikleri değerlerinde, ince ve kalın periodontal fenotipte azalma gözlenirken, diş eti çekilme miktarında artış gözlendi (p<0,05). Postoperatif dönemde, diş eti kalınlığı (DEK), ince periodontal fenotipe sahip bireylerde artış gösterirken, kalın periodontal fenotipe sahip bireylerde azalma gösterdi (p<0,05). Fenotipe göre yapılan karşılaştırmalar sonucunda, postoperatif dönemde SKİ%, preoperatif ve postoperatif dönemde DEK, kalın fenotipte daha yüksek bulundu (p<0,05). Postoperatif kontrol dönemleri karşılaştırıldığında, ince fenotipte ağız açma zorluğunda, kalın periodontal fenotipte ise şişlik, morluk, uyuşukluk ve ağız açma zorluğu VAS skorlarında azalma tespit edildi (p<0,05). Fenotipe göre yapılan karşılaştırmalar sonucunda, değerlendirilen diğer parametrelerin VAS skorlarında anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Yapılan klinik ölçümlerde, SKİ%, DEK dışında fenotipe göre anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Ancak, bu sonuçların doğrulanabilmesi için, uzun ve çeşitli periyotlarda takiplere sahip, çalışma popülasyonunun daha fazla olduğu, örneklem dağılımlarının homojen olduğu ve direkt ölçümler yapılarak diğer fenotip belirleme yöntemlerinin uygulandığı klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, hekimlerin, fenotipin cerrahi sonuçlar üzerindeki etkisinin ve VAS gibi subjektif değerlendirmelerle hastaların duyusal, duygusal durumları hakkında farkındalık sahibi olmalarının, doğru tedavi yönetimi açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The periodontal phenotype influences the development, prognosis, treatment of periodontal diseases, and outcomes of periodontal surgeries. This study aims to assess its impact on post-surgical healing following periodontal flap surgery using periodontal measurements and VAS evaluations. Material and Method: This study included 60 systemically healthy periodontitis patients with horizontal bone loss requiring flap surgery without regenerative therapy. They were divided into two groups based on their periodontal phenotype: 30 with a thin phenotype and 30 with a thick phenotype. Periodontal parameters and VAS assessments were analyzed for preoperative and postoperative outcomes." Results: Comparing preoperative and postoperative periods, significant reductions were observed in GI, BOP%, PD, CAL, and interdental papilla length/width in both thin and thick periodontal phenotypes, while gingival recession increased (p<0.05). In the postoperative period, gingival thickness (GT) increased in individuals with a thin periodontal phenotype, whereas it decreased in those with a thick periodontal phenotype (p<0.05). Intergroup comparisons revealed higher postoperative BOP% and GT in both preoperative and postoperative periods for the thick phenotype group (p<0.05). In postoperative follow-up, the thin phenotype group showed improved mouth opening, while the thick phenotype group exhibited reductions in swelling, bruising, numbness and mouth opening VAS scores (p<0.05). No significant differences were found in other VAS scores between phenotypic groups (p>0.05). Conclusion: Clinical measurements showed no significant differences between phenotypic groups, except SKİ%, DEK. However, further clinical studies with larger, homogeneously distributed populations, extended follow-ups, and alternative phenotype determination methods are needed for validation. Additionally, clinicians should recognize the potential impact of periodontal phenotype on surgical outcomes and be aware of patients' sensory and emotional states through subjective evaluations, as these factors are crucial for optimal treatment management.