Deprem sonrası göç ve ikincil stres kaynakları: Yaşanan zorluklar ve psikolojik etkileri
Post-earthquake migration and secondary stress sources: Difficulties and psychological effects
- Tez No: 969197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Deprem, göç, ikincil stres faktörleri, psikolojik etkiler, sosyal destek, Earthquake, migration, secondary stress factors, psychological, effects, social support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat 2023'te Türkiye'de Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler sonrası Şanlıurfa'ya göç eden kişilerin karşılaştığı ikincil stres faktörlerini incelemektedir. Araştırma, olayın akut travmasının ötesine geçerek, doğal afetlerin psikososyal etkilerini daha geniş bir çerçevede ele almakta ve yerinden edilmiş nüfusları etkileyen uzun vadeli stres unsurlarına odaklanmaktadır. Göç sonrası stres dinamiklerinin kapsamlı biçimde anlaşılması amacıyla karma (nitel ve nicel) yöntem benimsenmiştir. Örneklem büyüklüğü, felaket sonrası Şanlıurfa'ya göç eden, sahada erişilebilen katılımcılar ve veri toplama sürecindeki sınırlılıklar dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, gönüllülük esasına dayalı olarak 153 kişiyle çalışılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, konut ve çalışma durumları, aldıkları sosyal destek, duygusal durumları ve başa çıkma stratejilerine ilişkin bilgiler yarı yapılandırılmış görüşme ve standart anket formlarıyla toplanmıştır. Sonuçlara göre, ev güvensizliği, ekonomik istikrarsızlık, sosyal izolasyon ve geleceğe dair belirsizlik gibi ikincil stres etkenlerinin yaygın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu stres faktörleri ile kaygı, depresyon ve uyku sorunları gibi öz bildirime dayalı psikolojik sıkıntılar arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the secondary stress factors that people who had to migrate to Şanlıurfa city had to cope with after the earthquakes that occurred in Kahramanmaraş province, Turkey on February 6, 2023. Beyond the acute trauma of the event, this research focuses on the long-term stress factors affecting displaced populations as part of a broader investigation of the psychosocial consequences of natural disasters. The study preferred a mixed method combining qualitative and quantitative techniques to provide a comprehensive understanding of post-displacement stress dynamics. Data were obtained from a sample of 153 people who migrated to Şanlıurfa city after the disaster. Information on the participants' sociodemographic characteristics, housing and employment status, perceived social support, emotional well-being, and coping mechanisms were collected using a semi-structured interview form and a standardized survey instrument. The results show that secondary stress variables such as home insecurity, economic instability, social isolation, and future uncertainty are quite common. Significant associations were found between these stressors and self-reported measures of psychological distress, such as anxiety, depression, and sleep disturbances. Qualitative data shed additional light on the lived experiences of displaced persons, highlighting social support network disruptions as well as feelings of exclusion and loss in the host community.