Yapay zekâ destekli fen öğretiminin ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of artificial intelligence-supported science teaching on middle school students' academic achievement and attitudes
- Tez No: 969212
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI GÖRGÜLÜ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik tutum, Bilişsel tutum, Eğitim bilimleri, Fen bilimleri, Yapay zeka, Yarı yapılandırılmış görüşme, Academic attitude, Cognitive attitude, Educational science, Sciences, Artificial intelligence, Semistructured interview
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, fen bilimleri dersinde yer alan“Işığın Madde ile Etkileşimi”ünitesinde uygulanan yapay zekâ destekli öğrenme süreçlerinin, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında, İstanbul'daki bir devlet okulunda eğitim gören 45 öğrenci çalışma grubunu oluşturmuştur. Katılımcılar, amaçlı örnekleme türünden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma karma araştırma yöntemine dayalı açıklayıcı karma desenle yürütülmüştür. Nicel aşamada öntest-sontest kontrollü yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma süreci yapay zekâ destekli fen bilimleri öğretiminin gerçekleştirildiği deney grubu ve geleneksel yöntemlerle fen bilimleri öğretiminin yapıldığı kontrol grubuyla yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde öğrencilere“Bağlam Temelli Akademik Başarı Testi”ve“Fen Tutum Ölçeği”ile birlikte yarı yapılandırılmış görüşme soruları yöneltilmiş ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Başarı testi ve fen tutum ölçeği SPSS istatistik paket programından yararlanılarak analiz edilmiş, yarı yapılandırılmış görüşmeler ise içerik analizine başvurularak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarında, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine kıyasla akademik başarılarında olumlu değişim gösterirken fen dersine yönelik tutumlarında ise herhangi bir değişim göstermediği görülmüştür. Bunların yanı sıra öğrencilerin fen öğretimi sürecinde yararlanılan yapay zekâ uygulamalarına yönelik olumlu görüşlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda fen öğretim sürecinde yapay zekâ kullanımına ve öğretmenlere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of artificial intelligence-supported learning processes implemented in the“Interaction of Light with Matter”unit in a science course on the academic achievement and attitudes of 7th-grade middle school students. The study group consisted of 45 students studying at a public school in Istanbul. Participants were selected using a conveniently available purposive sampling method. The study was conducted using an explanatory mixed design based on mixed research methods. A pretest-posttest controlled quasi-experimental design was used in the quantitative phase. The research process included an experimental group that received artificial intelligence-supported science instruction and a control group that received traditional science instruction. During the data collection process, students were asked to use the“Context-Based Academic Achievement Test”and the“Science Attitude Scale,”along with semi-structured interview questions, and the resulting data were analyzed. The achievement test and science attitude scale were analyzed using the SPSS statistical package program, and the semi-structured interviews were analyzed using content analysis. The study results showed that the experimental group students showed positive changes in their academic achievement compared to the control group students, while their attitudes toward science remained unchanged. Furthermore, the students were found to have positive views of the artificial intelligence applications used in science teaching. In this context, recommendations were made for teachers and the use of artificial intelligence in science teaching.