İnme hastalarında gelişen kognitif fonksiyon bozukluğunun tedavisinde transkraniyal manyetik stimulasyonun etkinliğinin araştırılması
The effectiveness of transcranial magnetic stimulation in the treatment of cognitive disorders in stroke patients
- Tez No: 969211
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZGİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Kognisyon, Rehabilitasyon, Stroke, Cognition, Rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme sonrası hastalarda gelişen kognitif fonksiyon bozukluklarında kognitif rehabilitasyon programına ek olarak verilen repetetif transkraniyal manyetik stimülasyonun (rTMS) etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16 inme sonrası gelişen kognitif fonksiyon bozukluğu olan yatan hasta dahil edilmiştir. Hastalar kapalı zarf yöntemi ile rasgele yalnızca kognitif rehabilitasyon programına (n=9) veya kognitif rehabilitasyon programına ek olarak verilen rTMS grubuna (n=7) dahil edilmiştir. Genel durum bozukluğu nedeniyle 1 hasta tedaviyi tamamlamadan çalışmadan ayrılmak zorunda kalmıştır. rTMS grubuna kognitif rehabilitasyon programına ek olarak kontrlateral dorsolateral prefrontal korteks hedeflenerek 1 Hzlik frekansla düşük frekanslı 10 seanslık rTMS uygulanmıştır. Hastalar tedavi öncesi (T0), tedaviden hemen sonra (T1) ve tedavi bitiminden 15 gün sonra olmak üzere (T2) toplamda 3 kez, Mini Mental durum değerlendirme ölçeği (MMT), Montreal Bilişsel Değerlendirme ölçeği (MoCA), Barthel İndeksi (BI) ve Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi bitimdeki 15. Gün değerlendirmelerinde MoCA ile değerlendirilmiş kognitif fonksiyon skorlarında rTMS grubunda pozitif yönde anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Ancak fonksiyonel ve günlük yaşam aktiviteleri açısından iki grup birbirine üstün bulunmamıştır (p>0,05). MoCA skorlarındaki değişim miktarı ise rTMS grubunda belirgin olarak daha yüksektir. Sonuç: İnmeli hastalarda gelişen kognitif fonksiyon bozukluğunda kognitif rehabilitasyona ek olarak verilen rTMS'nin hemen tedavi sonrası olmasa da 15. Günde kognitif fonksiyonlar üzerine etkili olduğu gösterilmiştir. Buna rağmen günlük yaşam aktiviteleri ve ambulasyon sınıflamalarında herhangi bir üstünlük saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) given in addition to the cognitive rehabilitation program on cognitive dysfunctions that develop in post-stroke patients. Materials and Methods: 16 inpatients with post-stroke cognitive dysfunction were included in the study. The patients were randomly included in the cognitive rehabilitation program alone (n = 9) or in the rTMS group (n = 7) given in addition to the cognitive rehabilitation program, using the sealed envelope method. One patient had to leave the study without completing the treatment due to poor general condition. In addition to the cognitive rehabilitation program, 10 sessions of low-frequency rTMS with a frequency of 1 Hz were applied to the rTMS group, targeting the contralateral dorsolateral prefrontal cortex. Patients were evaluated 3 times in total: before treatment (T0), immediately after treatment (T1) and 15 days after the end of treatment (T2), with the Mini Mental State Assessment Scale (MMT), Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA), Modified Barthel Index (BI) and Functional Ambulation Scale (FAS). Findings: At the 15th day evaluations at the end of the treatment, a significant positive difference was detected in the cognitive function scores evaluated with MoCA in the rTMS group (p<0.05). However, the two groups were not superior to each other in terms of functional and daily living activities (p>0.05). The amount of change in MoCA scores is significantly higher in the rTMS group. Conclusion: It has been shown that rTMS given in addition to cognitive rehabilitation in cognitive dysfunction in stroke patients is effective on cognitive functions on the 15th day, although not immediately after treatment. However, no superiority was detected in daily living activities and ambulation classificatio