Yapay zekâ destekli dil öğrenme platformlarında kullanıcı yorumlarının içerik analizi: Sosyal Medya'daki İngilizce dil öğrenme uygulaması, Cambly örneği
Content analysis of user comments on artificial intelligence supported language learning platforms: The example of Cambly, an English language learning application on social media
- Tez No: 969215
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN FAİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etkili iletişim, Yapay Zeka Endeksi, İngilizce dersi, Efficient communication, Artificial Intelligence Index, English lessons
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zeka, insan benzeri düşünme yeteneklerini taklit eden bir teknolojidir (Russell ve Norvig, 2016). Dil öğreniminde kişiselleştirilmiş ve etkileşimli deneyimler sunarak öğrenme etkinliğini artırır (Chiu ve Churchill, 2016). Sosyal medya entegrasyonu bu süreci daha eğlenceli hale getirerek motivasyonu artırmaktadır (Thorne, 2016; Brown, 2007). Bu çalışma, yapay zeka destekli Cambly İngilizce öğrenme uygulamasının kullanıcı deneyimlerini incelemektedir. Platform; performans analizi, kişiselleştirilmiş geri bildirim, kelime dağarcığı geliştirme, ilerleme takibi, akıllı öneri sistemi, telaffuz analizi, CamAI ile konuşma pratiği ve otomatik ders kaydı gibi yapay zeka özellikleri sunmaktadır. Platformun en önemli özelliklerinden birisi de anadili İngilizce olan eğitmenlerle canlı konuşma imkanı sağlamasıdır. Araştırma, 20 Türk Cambly kullanıcısıyla derinlemesine görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler 01.05.2025-15.06.2025 tarihleri arasında toplanmış, katılımcıların kimlik bilgileri korunarak (K1,K2…K20) kodlanmış ve anonimleştirilmiştir. Yanıtlar; profil, dil seviyesi, kurs deneyimi, eğitmen değerlendirmesi, hedefler, zorluklar ve yapay zeka deneyimleri kategorilerinde içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın amacı, yapay zeka destekli dil öğrenme platformlarının etkinliğini belirlemek ve bu teknolojinin eğitim alanındaki potansiyelini ortaya koymaktır. Araştırma, benzer platformları kullanmayı planlayan kullanıcılar ve eğitim teknolojisi geliştiricileri için kanıt temelli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence is a technology that mimics human-like thinking abilities (Russell & Norvig, 2016). It enhances learning effectiveness by providing personalized and interactive experiences in language learning (Chiu & Churchill, 2016). Social media integration makes this process more enjoyable and increases motivation (Thorne, 2016; Brown, 2007). This study examines user experiences with the AI-powered Cambly English learning application. The platform offers artificial intelligence features such as performance analysis, personalized feedback, vocabulary development, progress tracking, intelligent recommendation system, pronunciation analysis, conversation practice with CamAI, and automatic lesson recording. One of the platform's most important features is providing live conversation opportunities with native English-speaking instructors. The research was conducted through in-depth interviews with 20 Turkish Cambly users. Data were collected between 01.05.2025-15.06.2025, and participants' identities were protected by coding (K1, K2...K20) and anonymizing them. The responses were examined using content analysis method in categories including profile, language level, course experience, instructor evaluation, goals, challenges, and artificial intelligence experiences. The aim of the study is to determine the effectiveness of AI-supported language learning platforms and to reveal the potential of this technology in the field of education. The research provides evidence-based recommendations for users planning to use similar platforms and educational technology developers.