Tam bağımlı şizofreni tanısı almış hastalara bakım verenlerin bakım süreçleri ile ilgili yaşadıkları deneyimler: Nitel çalışma
The experiences of caregivers in the care processes of patients diagnosed with fully dependent schizophrenia: A qualitative study
  1. Tez No: 969301
  2. Yazar: ELİF GİZEM OCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım veren, deneyim, sosyal destek, şizofreni, tam bağımlı, Caregiver, experience, fully dependent, schizophrenia, social support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Tam bağımlı şizofreni tanısı almış hasta, şizofreni hastalığının ileri seviyelerinde olup günlük yaşam aktivitelerini (yemek yeme, kişisel bakım, giyinme ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlar) kendi yerine getiremeyen ve tamamen başkalarının yardımıyla yaşamını sürdürebilen kişiyi ifade eder. Bu çalışmada bu hastalara bakım veren ve yasal olarak vasisi olan kişilerin bakım sürecinde karşılaştıkları zorluklar, yaşadıkları deneyimler ve bu süreçteki duygusal, sosyal, psikolojik ve fiziksel etkilerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, bakım verenlerin destek ihtiyaçlarını ve bu durumla nasıl başa çıktıklarını ortaya koyarak bakım verenlere daha iyi destek yolları geliştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu araştırma, tanımlayıcı bir nitelikte ve niteliksel yöntemle yapılmıştır. Araştırma 01.01.2025 ile 01.04.2025 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvurmuş olan tam bağımlı şizofreni tanısı almış hastalara bakım veren yasal vasilerine ulaşılmıştır. Veriler, sosyo-demografik verileri içeren anket formu ve açık uçlu soruların yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ve görüşmelerde ses kaydı alınarak toplanmıştır. Alınan ses kayıtları bire bir metne dönüştürülmüştür. Elde edilen veriler; temalar ve alt temalar şeklinde gruplandırılmıştır. BULGULAR: Görüşmeler sonucunda beş ana tema ve alt temalar belirlenmiştir. Katılımcılar, bakım sürecinde fiziksel ve psikolojik yük yaşadıklarını, sosyal desteğe ihtiyaç duyduklarını ve toplumun damgalayıcı tutumlarıyla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. SONUÇ: Bakım sürecinde karşılaşılan psikolojik ve sosyal zorlukları azaltmak için bakımverenlere yönelik danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır. TRSM kapasiteleri artırılmalı ve bakım verenlere yönelik destek programları oluşturulmalıdır. Şizofreni hastalığına yönelik toplumsal farkındalık artırılmalı, damgalanma ve ayrımcılığın önüne geçmek için eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: A patient diagnosed with fully dependent schizophrenia refers to an individual at an advanced stage of the disorder who is unable to perform daily living activities independently and relies entirely on the assistance of others. This study aims to examine in detail the challenges faced, experiences lived, and the emotional, social, psychological, and physical impacts encountered by the legal guardians providing care for these patients. Furthermore, the study seeks to identify the caregivers' support needs and coping mechanisms, thereby contributing to the development of better support strategies for caregivers. MATERIALS AND METHODS: This research was conducted using a descriptive and qualitative design. Between January 1, 2025, and April 1, 2025, legal guardians caring for fully dependent patients diagnosed with schizophrenia who had applied to the Psychiatry clinic of Sakarya University Hospital were recruited. Data were collected using a questionnaire that included socio-demographic information and a semi-structured interview form containing open-ended questions. Audio recordings were taken during the interviews. These recordings were transcribed verbatim. The obtained data were categorized into themes and subthemes. RESULTS: Based on the interviews, five main themes and sub-themes were identified. The participants stated that they experienced physical and psychological burden during the caregiving process, needed social support, and faced stigmatizing attitudes from society. CONCLUSION: To alleviate the psychological and social challenges encountered during the caregiving process, counseling services should be provided to caregivers. The capacity of Community Mental Health Centers (CMHCs) should be increased, and support programs specifically for caregivers should be established. Public awareness about schizophrenia should be raised, and educational initiatives should be implemented to prevent stigma and discrimination.