Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi öğrencilerinde boyun ağrısına neden olan faktörlerin ve boyun egzersizlerinin boyun ağrısına etkisinin değerlendirilmesi
Factors causing neck pain and the effect of neck exercises on neck pain in contracted family medicine residency students
  1. Tez No: 969303
  2. Yazar: SERPİL YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MÜMTAZ MAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun Ağrısı, Boyun Egzersizleri, Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Öğrencileri, Neck Pain, Neck Exercises, Contracted Family Medicine Residency Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uzmanlık eğitimi almakta olan, kronik boyun ağrısına sahip sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi (SAHU) öğrencilerinde boyun ağrısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ile düzenli yapılan boyun germe ve izometrik kuvvetlendirme egzersizlerinin, boyun ağrısı ve fonksiyonel engellilik düzeyi üzerindeki etkisini görmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan kronik boyun ağrısına sahip 32 SAHU öğrencisi, egzersiz (n=16) ve kontrol (n=16) gruplarına ayrıldı. Her iki gruba da fizyoterapist tarafından boyun egzersizleri uygulamalı eğitimi verildi. Egzersiz grubu 3 hafta süreyle, haftada 5 gün, günde 3 kez uygulamak üzere boyun germe ve izometrik kuvvetlendirme egzersizlerini içeren bir ev egzersiz programına dahil edildi. Kontrol grubundakilerden bu sürede herhangi bir egzersiz yapmamaları istendi. Egzersiz programı öncesinde, veri toplama aracı olarak sosyodemografik veri anketi, araştırmacı tarafından boyun ağrısının özelliklerini ve boyun ağrısını etkileyen faktörleri sorgulamaya yönelik hazırlanan anket soruları, Görsel Analog Skala (VAS), Kopenhag Boyun Fonksiyonel Engellilik Düzeyi Ölçeği (CNFDS) ve Zung Depresyon Ölçeği uygulandı. Egzersiz programı sonrasında ise VAS ve CNFDS tüm katılımcılara tekrar uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Egzersiz ve kontrol gruplarının sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri, mesleki deneyimleri, boyun ağrısının niteliğine yönelik özellikleri, egzersiz öncesi istirahat ve aktivite VAS skorları, CNFDS ve Zung SDS puanları birbirine benzerdi (p>0,05). Egzersiz grubunun; başlangıçta istirahat VAS skoru ortalaması 35 (SS:18,6), aktivite VAS skoru ortalaması 37,1 (SS: 20,3)'dir. Egzersiz sonrası ise; istirahat VAS skoru ortalaması 17,8 (SS:10,4) , aktivite VAS skoru ortalaması 18,4 (SS:10,6)'tür. Egzersiz sonrası VAS skorları, başlangıç değerinin yaklaşık yarısına kadar düşmüş olup, iki değer arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p<0,01). Egzersiz grubu başlangıç CNFDS skoru ortalama 8,1 (SS:2,9), egzersiz sonrası CNFDS skoru ortalaması 4,5 (SS:1,9), olup başlangıç değerinin yaklaşık yarısına kadar düşmüştür, iki değer arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p<0,01). Kontrol grubunun başlangıç ve egzersiz sonrası VAS ile CNFDS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Sonuç: Düzenli yapılan boyun germe ve izometrik kuvvetlendirme egzersizleri, istirahat ve aktivite esnasındaki boyun ağrısı ve fonksiyonel engellilik düzeyi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to identify the factors affecting neck pain in Contracted Family Medicine Residency (CFMR) students with chronic neck pain receiving residency training at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital, and to observe the impact of regularly performed neck stretching and isometric strengthening exercises on neck pain and functional disability level. Materials and Methods: Thirty-two CFMR students with chronic neck pain working at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital were divided into exercise (n=16) and control (n=16) groups. Both groups received practical training in neck exercises by a physiotherapist. The exercise group participated in a home exercise program including neck stretching and isometric strengthening exercises, to be performed three times a day, five days a week, for three weeks. The control group was asked not to perform any exercises during this period. Before the exercise program, data collection tools included a Sociodemographic Data Questionnaire, a researcher-prepared questionnaire investigating characteristics and influencing factors of neck pain, the Visual Analog Scale (VAS), Copenhagen Neck Functional Disability Scale (CNFDS), and Zung Depression Scale (Zung SDS). After the exercise program, VAS and CNFDS were re-administered to all participants. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 22.0. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Sociodemographic data, anthropometric measurements, professional experience, characteristics of neck pain, baseline rest and activity VAS scores, CNFDS, and Zung SDS scores were similar between the exercise and control groups (p>0.05). The exercise group had a mean baseline rest VAS score of 35 (SD: 18.6) and a mean activity VAS score of 37.1 (SD: 20.3). Post-exercise, the mean rest VAS score was 17.8 (SD: 10.4) and the mean activity VAS score was 18.4 (SD: 10.6). Post-exercise VAS scores dropped to approximately half of the baseline values, with a statistically significant difference between the two values (p<0.01). The exercise group's baseline CNFDS mean score was 8.1 (SD: 2.9), while the post-exercise CNFDS mean score was 4.5 (SD: 1.9), also showing a statistically significant reduction to about half of the baseline value (p<0.01). No statistically significant differences were found between the control group's baseline and post-intervention VAS and CNFDS scores (p>0.05). Conclusion: Regular neck stretching and isometric strengthening exercises may have positive effects on neck pain and the level of functional disability experienced during rest and activity.