Hasta yakınlarının yoğun bakım ünitesinde hasta takibi ile ilgili algıları ve deneyimlerinin belirlenmesi: Niteliksel çalışma
Determining the perceptions and experiences of family members regarding patient monitoring in the intensive care unit: A qualitative study
  1. Tez No: 969310
  2. Yazar: GİZEM KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MÜMTAZ MAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hasta yakınları, deneyim, Yoğun bakım birimlerinde hasta yakınları gereksinim ölçeği, Intensive care, family members, experience, Critical care family needs ınventory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
HASTA YAKINLARININ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HASTA TAKİBİ İLE İLGİLİ ALGILARI VE DENEYİMLERİNİN BELİRLENMESİ: NİTELİKSEL ÇALIŞMA ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı, yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yakınlarının, hasta takibi sürecine ilişkin algı ve deneyimlerinin derinlemesine incelenmesi; elde edilen bulgular doğrultusunda, yoğun bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması, hasta ve yakınları ile sağlık personeli arasındaki iletişim süreçlerinin güçlendirilmesi ve aile merkezli bakım uygulamalarının desteklenmesidir. Yöntem: Çalışmamızda, hasta yakınlarının yoğun bakım ünitesinde hasta takibi ile ilgili algı ve deneyimleri nitel çalışma yöntemlerinden olan fenomenolojik yaklaşım kullanılarak incelendi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören hastaların yakınları çalışma evrenini oluşturdu. Seçim kriterlerine uyan ve katılmayı kabul eden 19 hasta yakını ile görüşüldü. Nitel verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme tekniği kullanıldı. Görüşme süresince hasta yakınlarına sosyodemografik veri anketi, Yoğun Bakım Birimlerinde Hasta Yakınları Gereksinim Ölçeği uygulandı ve açık uçlu sorular yöneltildi. Görüşmelerin ses kayıtları ve tutanakları çözümlenerek elde edilen veriler amaca uygun olarak değerlendirildi. Nicel veriler ise nitel bulguların yorumlanmasında destekleyici olarak kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan 19 hasta yakınının ifadeleri doğrultusunda,“duygusal ve psikolojik deneyimler”,“yoğun bakım ünitesine yönelik algılar”,“bilgilendirme ve iletişim”,“yoğun bakım sürecine ve sonrasına yönelik beklentiler”,“sosyal ve ekonomik etkiler”ve“bakıma katılım”olmak üzere altı ana tema belirlenmiştir. Katılımcılar, yoğun bakım sürecinde yoğun duygusal tepkiler yaşadıklarını, bilgiye erişim ve iletişim biçimlerinin deneyimlerini doğrudan etkilediğini ifade etmiştir. Ayrıca sosyal yaşamlarında değişiklikler olduğu, ekonomik yönden farklı düzeylerde etkilendikleri ve bakıma katılım konusundaki tutumlarının bireysel farklılıklar gösterdiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, hasta yakınlarının yoğun bakım sürecine dair yaşantılarının duygusal, iletişimsel ve sosyal yönlerine dikkat çekmiştir. Katılımcıların ifadeleri, bu süreçte yaşanan deneyimlerin bireysel farklılıklar taşıdığını ve çeşitli ihtiyaçlarla şekillendiğini göstermektedir. Elde edilen veriler, hasta yakınlarının görüş ve deneyimlerinin dikkate alınmasının, yoğun bakım hizmetlerinin insan merkezli boyutlarına yönelik farkındalığın artmasına katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bu bağlamda, ailelerin yaşantılarının daha iyi anlaşılmasının, bakım süreçlerine dolaylı olarak olumlu yansımaları olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE PERCEPTIONS AND EXPERIENCES OF FAMILY MEMBERS REGARDING PATIENT MONITORING IN THE INTENSIVE CARE UNIT: A QUALITATIVE STUDY ABSTRACT Aim: This study aims to explore in depth the perceptions and experiences of family members of patients hospitalized in the intensive care unit (ICU) regarding the process of patient monitoring. Based on the findings, it is intended to improve the quality of intensive care services, strengthen communication between healthcare personnel and patients' relatives, and support the implementation of family-centered care practices. Methods: In this study, the perceptions and experiences of patient relatives regarding monitoring in the ICU were examined using a phenomenological approach, one of the qualitative research methods. The study was conducted with relatives of patients hospitalized in the Adult Intensive Care Unit of Erciyes University Health Practice and Research Center. Nineteen family members who met the inclusion criteria and agreed to participate were interviewed. Data were collected through face-to-face interviews. During the interviews, a sociodemographic data form and the Critical Care Family Needs Inventory (CCFNI) were applied, along with open-ended questions. Audio recordings and interview notes were transcribed and analyzed thematically. Quantitative data were used to support and enrich the interpretation of the qualitative findings. Results: Based on the statements of 19 participants, six main themes were identified:“emotional and psychological experiences”,“perceptions of the intensive care unit”,“information and communication”,“expectations regarding the ICU process and beyond”,“social and economic impacts”, and“involvement in care”. Participants reported experiencing intense emotional responses during the ICU process, and noted that their access to information and the style of communication significantly influenced their experiences. Changes in social life, varying levels of economic impact, and differing attitudes toward involvement in care were also observed. Conclusion: This study highlights the emotional, communicative, and social dimensions of family members' experiences during the ICU process. Participants' narratives revealed that these experiences vary individually and are shaped by a range of needs. The findings suggest that considering the perspectives and experiences of family members may contribute to greater awareness of the human-centered aspects of intensive care services. In this context, better understanding families' experiences may have indirect positive effects on care processes.