Yaratıcı drama yöntemiyle 8. sınıf öğrencilerinde eleştirel okuma becerisi
The impact of creative drama method on critical reading skills of 8th grade students
- Tez No: 969309
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK KANATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma becerileri, Türkçe eğitimi, Yaratıcı drama, Reading skills, Turkish education, Creative drama
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okuma öncesinde uygulanan yaratıcı drama yönteminin, 8. sınıf öğrencilerinin eleştirel okuma becerilerinin gelişimine etkisini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma türünde tasarlanmış; araştırmada eylem araştırması ve fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Adana ili Yüreğir ilçesindeki bir köy okulunda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören yedi öğrenci bu araştırmaya katılmıştır. Araştırma kapsamında, kurgusal bir romandan yola çıkılarak okuma öncesine yönelik yaratıcı drama oturumları hazırlanmış ve uygulanmıştır. Oturumlar sekiz hafta, on altı ders saati olarak planlanmıştır. Planlamada 8. sınıf Türkçe dersi Doğa ve İnsan temasında yer alan bazı öğrenme çıktıları kullanılmıştır. Drama oturumlarının yapılandırılmasında 2024 yılında yayımlanan Türkçe öğretim programına uygunluk gözetilmiştir. Veri toplamada oturumlarda elde edilen dokümanlar, gözlem notları, günlükler, görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda okuma öncesine yönelik uygulanan yaratıcı drama oturumlarının 8.sınıf öğrencilerinde üst bilişsel düşünme becerilerini etkinleştirdiği ve 8. sınıf öğrencilerinde eleştirel okuma becerisinin gelişimine katkı sunduğu görülmüştür. Yaratıcı drama oturumlarında dil ve bağlam ilişkisi ve bağlamın dile etkisinin söylemlere yansıdığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerin eleştirel yazma alanında desteklenme ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Yaratıcı drama yöntemiyle eleştirel yazma odaklı eleştirel okuma çalışmalarının geliştirilmesi önerilmiştir. Ayrıca bu yöntemin Paul Freire'nin eleştirel okuryazarlık yaklaşımıyla uyumlu olduğu ve disiplinler arası bir bakış açısının geliştirilmesine katkı sunduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, yaratıcı drama ve eleştirel okuryazarlık programlarının temel okuryazarlık eğitimi boyutunda geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the creative drama method applied prior to reading on the development of 8th-grade students' critical reading skills. The research was designed in the qualitative research paradigm, employing both action research and phenomenological design. The study was conducted with seven students attending a village school in the Yüreğir district of Adana Province during the 2024–2025 academic year. Within the scope of the research, creative drama sessions were prepared and implemented prior to reading, based on a fictional novel. The sessions were planned for eight weeks, comprising a total of sixteen class hours. In the planning process, certain learning outcomes from the“Nature and Human”theme of the 8th-grade Turkish course were utilized, ensuring compliance with the 2024 Turkish curriculum. Data were collected through documents obtained during the sessions, observation notes, student journals, and a semi-structured interview form. The data were analyzed using content analysis. The findings revealed that the creative drama sessions conducted prior to reading activated metacognitive thinking skills and contributed to the development of critical reading skills in 8th-grade students. It was observed that the relationship between language and context, as well as the influence of context on language, was reflected in the students' discourses. Additionally, it was determined that students required support in the area of critical writing. The study recommends the development of critical reading activities with a focus on critical writing through the creative drama method. Furthermore, it concludes that the method is compatible with Paulo Freire's critical literacy approach and contributes to the development of an interdisciplinary perspective. It is also suggested that creative drama and critical literacy programs be further developed within the scope of basic literacy education.