Discovery of novel IL17A inhibitors in the treatment of multiple sclerosis animal model
Multipl skleroz hayvan modelinin tedavisinde yeni IL17A inhibitörlerinin keşfi
  1. Tez No: 969319
  2. Yazar: MÜGE DİDEM ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Moleküler Tıp, Medical Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Multiple sclerosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Multipl skleroz, merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir otoimmün hastalıktır. Miyelinli aksonların hasar görmesiyle başlar ve oligodendrosit kaybına ve aksonal dejenerasyona yol açar. Bu süreç, duyusal bozukluklardan şiddetli motor bozukluğa kadar çeşitli klinik semptomlarla sonuçlanan önemli nörolojik işlev bozukluğuna ve nörodejenerasyona neden olur. IL-17A, esas olarak Th17 hücreleri tarafından üretilen MS patogenezinde önemli bir proinflamatuar sitokindir. IL-17A, kan-beyin bariyerini geçerek, myelini parçalayan ve nöronlara zarar veren iltihabı teşvik ederek CNS hasarını kötüleştirir. IL-17 ve reseptörünü hedef alan mevcut tedavilerin sınırlı etkinliği ve olası yan etkileri vardır ve bu da yeni terapötik yaklaşımlara olan ihtiyacı vurgular. Cuprizone modeli gibi hastalığı taklit eden hayvan modelleri, araştırmacıların olası tedavileri değerlendirmesine yardımcı olur. Cuprizone modeli, demiyelinizasyon patolojisini taklit ederek inflamatuar faktörlerin, hastalık ilerlemesinin ve tedavi etkilerinin incelenmesine olanak tanır. Bu nedenle, bu tez siliko tarama ve ilaç yeniden konumlandırma kullanarak IL-17A'yı hedef alan yeni ilaç adaylarını tanımlamaktadır. Terapötik potansiyelleri hücresel düzeyde değerlendirilmiştir. Bu inhibitörlerin inflamasyonu, demyelinizasyonu azaltma ve remiyelinizasyonu artırma yeteneği kuprizon fare modeli kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
neurodegeneration, resulting in various clinical symptoms, from sensory disturbances to severe motor impairment. IL-17A is a key pro-inflammatory cytokine in MS pathogenesis, mainly produced by Th17 cells. IL-17A worsens CNS damage by crossing the blood-brain barrier, promoting inflammation that degrades myelin and injures neurons. Current treatments targeting IL-17 and its receptor have limited efficacy and potential side effects, highlighting the need for new therapeutic approaches. Disease-mimicking animal models, like the cuprizone model, help researchers evaluate potential therapies. The cuprizone model replicates demyelination pathology, allowing examination of inflammatory factors, disease progression, and treatment effects. So, this thesis identifies new drug candidates targeting IL-17A using in silico screening and drug repositioning. Their therapeutic potential was evaluated at a cellular level. The ability of these inhibitors to reduce inflammation, demyelination, and enhance remyelination was studied using the cuprizone mouse model of MS.