Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinlerde metilfenidat kullanımının cinsellik ve pornografik içerik tüketimi üzerine etkisi
The effect of methylphenidate use on sexuality and pornographyic content consumption in adults with attention deficit and hyperacttivity disorder
- Tez No: 969324
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Cinsel İşlev Bozukluğu, Cinsel Heyecan Arama, Pornografi, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Sexual Dysfunction, Sexual Sensation Seeking, Pornography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda (DEHB) metilfenidat kullanımının cinsel davranışlar ve pornografik içerik tüketimi ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel-gözlemsel çalışma olarak tasarlanan çalışmaya, DSM-5 kriterlerine göre DEHB tanısı almış, SCID-5-CV ile değerlendirilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 117 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara, Erişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Siber Pornografi Kullanım Envanteri-9 (SPKE-9), Cinsel Heyecan Arama Ölçeği (CHAÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Metilfenidat kullanan DEHB'li kadın ve erkek hastalarda cinsel işlevselliğin arttığı, cinsel risk alma davranışının ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı, kadınlarda pornografik içerik tüketiminin daha az olduğu fakat erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte, çalışan hastalar özelinde çalışmamızı yürüttüğümüzde metilfenidat kullanan grubun cinsel risk alma davranışının daha fazla olduğu, cinsel işlevselliğin arttığı ve pornografik içerik tüketiminin daha az olduğu bulunmuştur. Katılımcıların cinsel işlevleri, cinsel risk alma davranışları ve pornografik içerik tüketimleri üzerine Metilfenidatın ve diğer değişkenlerin etkileri literatürdeki bulgularla tartışılmıştır. Sonuç: Bu çalışma, DEHB'li yetişkinlerde Metilfenidat kullanımının cinsellik ve pornografik içerik tüketimiyle ilişkiyi inceleyen ilk çalışmalardan biridir. Erişkinlerde DEHB'nin ve Metilfenidat kullanımının cinsellik üzerine etkisini inceleyen çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu bağlamda, elde edilen sonuçlar Metilfenidat kullanımının DEHB tanılı bireylerde cinsel işlevsellik, cinsel risk alma ve pornografik içerik tüketimi ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Cinselliğin bir çok faktörden etkilenebileceği göz önünde bulundurularak daha spesifik ve daha geniş örneklem büyüklüğü içeren ileriye dönük araştırmalarla bu alandaki bilgilerin daha da netleştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the relationship between methylphenidat use in Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and sexual behaviors and pornographic content consumption. Method: A total of 117 participants who were diagnosed with ADHD according to DSM-5 criteria, were evaluated with SCİD-5-CV and met the inclusion criteria were included in the study designed as a cross-sectional-observational study. Adult ADHD Self-Report Scale(ASRS), Arizona Sexual Experiences Scale (ASES), Cyber Pornography Use Inventory-9 (SPKE-9) and Sexual Sensation Seeking Scale (SSSS) were applied to the participants. Results: Our findings suggest that methylphenidate use in female and male patients with ADHD is associated with enhanced sexual functioning, while no statistically significant difference was observed in sexual risk-taking behavior. Although women reported lower levels of pornographic content consumption, this difference did not reach statistical significance among men. Interestingly, when focusing specifically on employed participants, those who used methylphenidate showed not only greater sexual functioning but also higher sexual risk-taking and reduced consumption of pornographic material. These results are discussed in light of existing literature, considering the complex interplay between medication use, gender, employment status, and various dimensions of sexual behavior. Conclusion: This study is among the first to examine the relationship between methylphenidate use and various aspects of sexuality, including pornographic content consumption, in adults with ADHD. Existing research on the effects of ADHD and its pharmacological treatment on adult sexual behavior is notably limited. In this context, the findings suggest that methylphenidate use may be meaningfully associated with sexual functioning, sexual risk-taking, and pornography consumption in individuals diagnosed with ADHD. Given that sexuality is shaped by numerous biological, psychological, and social factors, further prospective studies with larger and more precisely defined samples are needed to clarify these associations and contribute to a more comprehensive understanding of this complex domain.